'Liefst had ik een ecodictatuur'

Frank Ankersmit (1945) was VVD-ideoloog en is nu


lijstduwer van het Forum voor Democratie (nr. 29)


"In alle partijen zit wel iets wat me aantrekt. Behalve in de christelijke, we hebben hier tenslotte een scheiding van kerk en staat. En om geheel andere redenen zou ik nooit op de PVV stemmen - die partij is niet democratisch.


"Ik ben de prototypische zwevende kiezer. Ik heb vaak VVD gestemd. Maar ook wel eens LibDem, de liberaal-democratische partij die dit keer niet meedoet. De laatste jaren stemde ik meestal Partij voor de Dieren, omdat klimaatverandering ons allergrootste probleem is. Maar het is bijna onmogelijk om hier werkelijk iets tegen te doen, althans via democratische weg. Alleen met een eco-dictatuur zou je klimaatrampen misschien nog kunnen afwenden.


"In 2005 heb ik meegeschreven aan het 'Liberaal Manifest', het VVD-beginselprogramma. Maar ik raakte teleurgesteld in die partij vanwege haar aanhoudende geloof in het neoliberalisme en de privatiseringscultus. Die zijn in wezen antiliberaal, omdat zij de staat in de uitvoering van zijn elementaire publieke taken verzwakken. Wat dat betreft heb ik grote waardering voor de SP, die deze gevaren als eerste onderkende. Maar ik zou nooit op de SP stemmen, omdat ze een sociaal program heeft waar ik niet in geloof.


"Ik heb het gevoel dat de Nederlandse democratie dringend aan een facelift toe is. Maar er is geen enkele gevestigde partij die dit werkelijk op de agenda heeft. Ik heb deelgenomen aan de Nationale Conventie, een ambitieus traject onder leiding van Reinjan Hoekstra, voormalig staatssecretaris. Er is een commissie-Donner geweest en een commissie-Deetman. Nu is er een commissie-Remkes. Allemaal pogingen om de democratie te vernieuwen. Maar alle verstandige ideeën gaan rechtstreeks de bureaula in.


"In Nederland is men niet in staat om zelfstandig te komen tot politieke vernieuwing. Dit land is in dit opzicht ongelofelijk conservatief. Alle bestuurlijke veranderingen die wij hebben doorgemaakt, zijn door buitenstaanders tot stand gekomen. De Bourgondiërs, de Habsburgers, de Spanjaarden, de Duitser Willem van Oranje, Napoleon en zijn broer Lodewijk. Thorbecke, die een sterk Duitse achtergrond had.


"Daaruit is mijn sympathie voor Thierry Baudet te verklaren. Hij is ook een buitenstaander. Hij landt als een meteoor in Den Haag. Ik acht zijn kansen niet groot, maar als het er nog een keer van moet komen met die bestuurlijke vernieuwing, dan moet het komen van mensen zoals hij."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden