Liefs en zoets voor Valentijn

Ingrediënten

Voor de granaatappelmousse: 2 granaatappels; 30 g suiker; 1 groot ei, gesplitst; 1 dl slagroom; 1 blaadje gelatine.

Voor (veel) schuimhartjes: 3 eiwitten; snufje zout; 180 g fijne kristalsuiker.

Voor de vanillesaus: 5 dl melk; 2 zakjes vanillesuiker; 3 eidooiers; 50 g suiker. Geroosterde geschaafde amandelen.

Ik weet het, minder suiker moet. Denk dus maar vooral aan die supergezonde granaatappels en eieren...

Week voor de granaatappelmoes de gelatine in koud water. Kerf de schil van de granaatappel rondom in (pas op, granaatappelsap geeft hardnekkige vlekken), trek de granaatappel met uw handen uit elkaar, leg een helft met de schilkant naar boven in uw gespreide hand. Klop met een houten lepel op de schil, zodat de pitjes tussen uw vingers door (in een schaal) vallen.

Kook ze met de suiker op laag vuur tot moes. Wrijf de moes door een fijne zeef en laat hem afkoelen. Klop de eidooier erdoor. Warm de moes in een pan met dikke bodem op laag vuur al roerend op tot hij iets gebonden is. Zet de pan van het vuur en roer het geweekte en vervolgens uitgeknepen blaadje gelatine door het mengsel. Klop het eiwit stijf. Klop in een andere kom de slagroom stijf. Spatel eerst de slagroom zorgvuldig door het granaatappelmengsel, daarna het eiwit. Doe het mengsel over in een koelkastdoos en geef de mousse minstens 3 uur de tijd om in de koelkast op te stijven.

Verhit voor de schuimhartjes de oven tot 90 ¿C. Teken met een potlood hartjes op vetvrij papier. Leg het papier omgekeerd (de hartjes zijn door het papier heen zichtbaar) op een bakplaat. Klop de eiwitten en een snuf zout goed los en klop er geleidelijk de suiker door tot het schuim stijf is. Doe het in een spuitzak en spuit hartjes op het papier (of ga fröbelen met behulp van lepeltjes). Laat de schuimhartjes 1¿ tot 2 uur drogen in de oven. Laat ze in de oven afkoelen.

Breng voor de saus de melk met de vanillesuiker in een pan met dikke bodem tot tegen de kook aan. Klop in een kom de eidooiers met de suiker tot een schuimig, romig mengsel. Klop er geleidelijk ongeveer de helft van de hete melk door en giet dit mengsel al kloppend terug in de pan met hete melk. Laat de saus, voortdurend roerend, binden (niet aan de kook laten komen). Laat de saus afkoelen.

Al dit liefdewerk kan een dag van tevoren gedaan worden.

Giet wanneer de tijd daar is een dun laagje saus op grote borden, leg er schuimhartjes op en daartussen bolletjes of blokjes (of gewoon schepjes) granaatappelmousse. Strooi er ter garnering wat amandelschaafsel over.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden