Lieflijk ogende Waal eiste deze week drie levens

Hulpdiensten op zoek naar een drenkeling in de Waal. Beeld ANP

Hoe lieflijk de Waal er ook bijligt, met haar strandjes tussen de kribben; de rivier bedriegt. 

"Ondanks alle waarschuwingen zien mensen het gevaar vaak niet", zegt Diederik Fleuren, woordvoerder van Rijkswaterstaat. De Waal eiste afgelopen week drie levens. 

Zondag verdronk een inwoner van Oosterhout in de Waal. Een paar dagen later werd een lichaam, waarschijnlijk de zijne, gevonden in Rossum. De rivier voerde dinsdag een man uit Andelst mee. Hij werd gevonden in Wamel. Donderdag werd een 13-jarige Syrische vluchteling uit het water gehaald, hij was gaan zwemmen bij de Echteldsedijk in Tiel.

Vanwege het mooie weer trekken duizenden mensen naar de grote rivieren voor verkoeling. Door de lage waterstand dit jaar zijn ze ondieper en smaller, maar dat betekent niet dat het water veiliger is. Schepen zien zwemmers niet of nauwelijks. De stroming blijft sterk en veranderlijk. Fleuren: "Denk niet dat je de rivier even over kunt steken, want dat haal je niet."

Als een groot schip passeert, ontstaat er namelijk een soort mini-tsunami. Het water trekt zich terug en stijgt vervolgens snel: het kan tot een meter hoger komen. Hierdoor is het al gevaarlijk op plekken waar zwemmers nog gewoon met hun voeten op de rivierbodem staan. 

Zwemmen in de rivier is strafbaar. Wie het toch doet, riskeert een boete van 140 euro. Al is dit in de praktijk moeilijk te handhaven, zegt Fleuren van Rijkswaterstaat. "We doen wat we kunnen, maar onze mogelijkheden zijn beperkt. We kunnen niet elk strandje in de gaten houden."

Voorlichting

Investeer liever in voorlichting op scholen en veilige alternatieven voor wildzwemmen in grote rivieren, vindt Rob Jetten van D66. Hij stelde onlangs Kamervragen aan minister Melanie Schultz-van Haegen over het gebrek aan toezicht in de Spiegelwaal bij Nijmegen.

In deze nevengeul is de waterstroming veel minder sterk en er is geen scheepvaartverkeer; er wordt daarom naar hartenlust gezwommen en er worden watersporten uitgeoefend. Jetten: "Het is in elk geval een stuk veiliger en daarmee een prima alternatief voor zwemmen in de rivier zelf."

 Maar omdat het toezicht door vrijwilligers wordt geregeld, is het nog niet optimaal. Deze week antwoordde de minister dat zij afspraken gaat maken over het beheer van de recreatie bij de Spiegelwaal, samen met de gemeente, Rijkswaterstaat en de Nijmeegse reddingsbrigade.

Jetten constateert dat door 'Ruimte voor de Rivier', een project waarmee Rijkswaterstaat in Nederland de kans op overstromingen verkleint, grote rivieren toegankelijker worden voor recreatie. "Er ontstaan mooie, veilige alternatieven waarover Rijkswaterstaat in een vroeg stadium afspraken kan maken over beheer. Dat lijkt me verstandiger dan achter de feiten aanlopen."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden