Liefhebbers buitenlandse keuken voelen zich meer Europeaan

null Beeld thinkstock
Beeld thinkstock

Welke mensen voelen zich Europeanen? Het maakt niet uit of mensen weleens in andere EU-landen hebben gewoond. Maar mensen die liever buitenlandse gerechten eten dan vaderlandse pot, voelen zich al snel meer Europeaan.

Leon van Wijk

Dat blijkt uit onderzoek van sociologe Laurie Hanquinet van de Universiteit York en haar collega. De onderzoekers legden een enquête voor aan ruim 6000 mensen uit Groot-Brittannië, Denemarken, Duitsland, Italië, Roemenië en Spanje. Ruim 63 procent van hen zei 'ja' tegen de stelling 'ik voel me een Europeaan'. Dat deden overigens meer vrouwen dan mannen. De onderzoekers weten niet hoe dat komt.

Er zijn verschillende factoren die samenhangen met het gevoel Europeaan te zijn. Zo zeggen mensen die weleens producten kopen uit andere Europese landen 36 procent vaker dat ze zich Europeaan voelen dan mensen die nooit in Europese landen kopen. En mensen die de voorkeur geven aan de buitenlandse keuken boven de vaderlandse zeggen 13 procent vaker dat ze zichzelf als Europeaan zien dan mensen die liever gerechten uit hun thuisland eten.

Ook muziek speelt een rol. Mensen die graag Europese folkmuziek luisteren, zoals Portugese fado, geven 7 procent vaker aan dat ze zich Europees voelen dan mensen die niet van zulke muziek houden.

Het maakt daarentegen niets uit of mensen weleens in andere Europese landen hebben gewoond of regelmatig contact hebben met vrienden of familie in Europa. Ook blijkt het niet uit te maken welke opleiding mensen hebben gehad, en dat is opmerkelijk.

"Eerder onderzoek liet zien dat vooral hoogopgeleide mensen zich Europeaan voelen", zegt Hanquinet. Ze denkt dat een hoge opleiding er wel voor zorgt dat mensen dingen doen waardoor ze zich meer Europees voelen, zoals stemmen tijdens verkiezingen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden