Liefhebben op een bierviltje

Andrea Bosman schrijft elke week over ons vermaak, in de breedste zin van het woord. Reacties naar abosman@trouw.nl

Laura van Dolron speelt 'Liefhebben' nog tot eind november. Eerstvolgende keren: Hilversum, Achterom (11-10), Rotterdam, schouwburg (17-10), en Breda, Chassé. Voor de volledige speellijst en reacties op de voorstelling: zie lauravandolron.com/speellijst

Ik ging met mijn vriendin de verloskundige naar de voorstelling van Laura van Dolron die 'Liefhebben' heet. Ik had ook met mijn man kunnen gaan, met mijn zus, vader, een collega, een andere vriendin. Want iedereen kan altijd wel wat mooie observaties en wijze en misschien vooral ook gráppige woorden over de liefde gebruiken - dat was althans wat ik van tevoren over de voorstelling van de 'stand-upfilosofe' had gelezen. Nu voelt het altijd goed om met mijn vriendin de verloskundige onderweg te zijn. Ook als je het zwanger zijn allang voorbij bent. Iemand die doortastend genoeg is om dag in dag uit vrouwen te helpen baby's op de wereld te zetten, daarmee kun je de wereld sowieso aan.

Wat ik niet wist is dat Laura van Dolron zwanger is en dus met een dikke buik op de theatervloer staat, in haar eentje, onopgesmukt, met een kop thee, een kruk en een groot mobiel waaraan allerlei voorwerpen hangen: een zak sinaasappelen, herfstbloemen, een kruik, een rompertje, diverse boeken. Ik was nu extra blij dat ik mijn vriendin de verloskundige had meegenomen. Het zag er gezellig, moedig maar ook kwetsbaar uit. En kwetsbaar was het ook.

Van Dolron probeert aan de hand van verhalen over haar familie, over Nelson Mandela, John Lennon, een zelfverzonnen indianenchief en Andy Warhol de vraag te beantwoorden wat liefde is. En vindt het antwoord vaker in kleine dingen dan in grote gebaren, uiteraard. Nelson Mandela die in zijn schoenen in zijn cel tomaten kweekte en die aan medegevangenen uitdeelde. Haar opa die tot zijn laatste snik met oma bleef flirten. Haar oma die tot het laatst hard to get bleef spelen. Mensen die de lichtjes van geparkeerde fietsen uitdoen. John Lennon die tot zijn dood elke week zijn tante in Liverpool belde, waar hij ook was in de wereld. 'Dát is liefde', was de mantra die ze gedurende de voorstelling talloze keren herhaalde en die liefde moet vooral ook het verdriet bezweren over de miskraam die ze had.

Het was mooi en het was vooral heel knap hoe Van Dolron omging met een jongen in het publiek die maar bleef hoesten. Hij kreeg haar kopje thee. 'Dát is liefde'. Er ging ook nog een mobiele telefoon af. Er werd gerammeld met doosjes Tic Tac door anderen die sociaal gingen hoesten om die eerste hoester uit zijn eenzaamheid te verlossen. Van Dolron hield dapper stand.

Het was mooi en het ging een beetje wringen op het laatst, toch, de waterval aan liefdevolle, mooie gebaren die Van Dolron in haar directe omgeving opmerkt en ervaart en over ons uitstortte. Ze is ontzettend gelukkig met haar geliefde en erg kritisch op stellen die elkaar de hele dag 'auditie laten doen' om te kijken of ze nog wel aan de verwachtingen voldoen. Ze vindt ook dat stellen moeten ophouden met 'samen series kijken' want 'dan kijken we naar levens van anderen in plaats van naar elkaar'. Zodat we ons prompt betrapt voelden in onze kennelijk middelmatige relaties, want tsja: wie kijkt er nu geen series?

We dronken nog een cola light in de foyer. En stelden een beetje nuffig vast dat we Laura over 15 jaar, als de baby een puber en de relatie ook 15 jaar verder was, nog wel eens wilden horen.

Bij de bar had Laura bierviltjes neergelegd met de vraag of we daar op wilden schrijven wat liefde is. Ik schreef: 'Het wolkje melk dat hij elke ochtend alvast in mijn mok doet, omdat hij weet dat ik thee met melk drink'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden