Liefde tussen directeuren Ajax en Feyenoord ongewenst

Van een onzer verslaggevers ROTTERDAM - Ajax- en Feyenoordvandalen moeten stoppen met hun onderlinge geweld. Maar een liefdesrelatie tussen de beide directeuren van de clubs is beslist ongewenst. Nu het toch zover is, moet algemeen directeur Nicole Edelenbos van Feyenoord met ontslag.

Of haar partner en Ajax-directeur Maarten Oldenhof op eenzelfde maatregel moet rekenen, is onbekend. Het bestuur wilde gisteren niets kwijt over zijn positie. Minder geheimzinnig is Feyenoord-preses Jorien van den Herik. Daartoe gedwongen door het toenemende aantal geruchten over een verboden relatie, geeft hij in de Krant van Feyenoord tekst en uitleg.

Edelenbos stelde Van den Herik zes weken geleden in kennis van haar relatie met de Ajax-directeur. “Ik heb op mijn beurt geantwoord dat haar nieuwe geluk gevolgen heeft voor haar werksituatie. Want de voetballerij is een emotionele bedrijfstak”, zegt de Feyenoord-voorzitter in het huisblad van de club. “Er gaan bij beide clubs miljoenen om. We zijn grote concurrenten van elkaar.”

De juriste Edelenbos (36) maakte twee jaar geleden de overstap naar Feyenoord. Na een moeizaam begin leek zij haar draai in de Kuip gevonden te hebben. In een interview van eind juni met het Advocatenblad zei zij dat de functie bij Feyenoord haar meteen beviel. Dat de voetbalwereld uit mannen bestaat, vond zij geen probleem. “Je zou misschien verwachten dat ze zeggen: 'Leuk meisje, dat nemen we maar niet serieus'. Ik denk dat dat vanwege mijn achtergrond nooit is gebeurd.”

Terwijl de kwestie rond haar verhouding met Oldenhof volop speelde, trok Edelenbos in het Advocatenblad van leer over het KNVB-besluit de Kuip twee jaar lang geen interlands en bekerfinales te gunnen. Dit waar de komst van de Amsterdam Arena zo'n boycot mogelijk maakte.

- Vervolg op pagina 3

'Relatie onverenigbaar met functie' Vervolg van pagina 1

“Al de jaren dat er geen Arena was, hebben Rotterdam en de Kuip eraan meegewerkt dat hier gespeeld kon worden”, zei Edelenbos. “Die medewerking van de gemeente was altijd enorm. Dat de KNVB het stadion en de stad nu boycot is niet terecht.”

Desondanks vindt Feyenoord haar relatie met uitgerekend de directeur van de grootste concurrent onverenigbaar met haar functie. Vergeefs probeerde het bestuur van de Rotterdammers de laatste weken om in 'goed overleg' uit elkaar te gaan. Maar toen de beoogde afvloeiingsregeling een knelpunt bleek, stapte de club naar de kantonrechter. Die behandelt de zaak op 4 augustus.

Edelenbos, momenteel met vakantie, leerde Oldenhof kennen bij de oprichting van de Eredivisie NV, belangenbehartiger van clubs op het hoogste voetbalniveau. In de Feyenoordkrant zegt Van den Herik dat de club “er alles aan heeft gedaan om de publiciteit rond haar nieuwe leven tegen te gaan. Maar dat is helaas niet gelukt. We zijn nu ruim een maand verder en Feyenoord kan zich niet langer in allerlei bochten wringen tegenover journalisten met antwoorden die kant noch wal raken. De realiteit ligt er.”

De voorzitter doelt onder meer op de verbazing die Edelenbos bij journalisten teweegbracht, toen zij, ondanks haar zwangerschapsverlof, in mei een persbijeenkomst bezocht rond de in de Kuip gespeelde bekerfinale Ajax-PSV. De afgelopen dagen bleek dat de harde Feyenoord-kern op de hoogte was geraakt van de zeker ook in die kring omstreden relatie. Via Internet werd haar aangeraden op te krassen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden