Kees Rijninks en Carmen Cobos.

FilmrecensieSamen

Liefde is.... samen knokken na de diagnose Parkinson

Kees Rijninks en Carmen Cobos.

Samen
Regie: Carmen Cobos
★★★☆☆

Hoe zou je reageren als je te horen krijgt dat je ongeneeslijk ziek bent? Als filmproducent Kees Rijninks, de echtgenoot van filmmaakster Carmen Cobos, gediagnosticeerd wordt met de ziekte van Parkinson, stort hun wereld in.

Voor de een voelt het alsof ze ­eigenlijk al gescheiden zijn, de ­ander stelt dat je in een relatie nooit alleen ziek wordt: de levens van beide partners worden ondersteboven en binnenstebuiten ­gekeerd. Hoe leef je samen verder als de diagnose Parkinson is ­gesteld? Waar haal je de kracht vandaan?

De filmmaakster Carmen Cobos en producent Kees Rijninks – zowel zakelijke partners als levensgezellen – leggen die vragen voor aan andere stellen nadat bij Rijninks Parkinson is geconstateerd. Het zijn open vragen: zelf zijn ze er nog steeds niet uit. Cobos wel, maar Rijninks is nog steeds bezig in het reine te komen met het lot dat hem trof.

Hij is niet de enige. Bijna iedereen die ze spreken lijkt, net als bij een rouwproces, een fase van woede en frustratie door te maken: waarom overkomt mij dit? Na een tijdje is er meer berusting, al ­maken veel mensen zich zorgen over een onzekere toekomst. Als grootste angstbeeld geldt het niet meer kunnen lopen, want dat je ­afhankelijk wordt van anderen, blijkt moeilijk te accepteren.

In voor- en tegenspoed

Wat natuurlijk niet zo gek is in een ­samenleving waarin je voortdurend wordt verteld dat je jezelf moet kunnen redden. Dit is niet alleen een film voor mensen die met Parkinson te ­maken hebben. Al zullen die er ­zeker steun en misschien ook wel troost bij vinden. Het is een film over wat die woorden eigenlijk ­betekenen die mensen uitspreken als ze trouwen: in voor- en tegenspoed.

Of zoals Cobos het zelf zegt: wat heb je elkaar nog te bieden?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden