Liefde is een ongeleid projectiel, verlangen en verstikken gaan samen

RONALD ROVERS

Out of Love

Regie: Paloma Aguilera Valdebenito

Met: Naomi Velissariou en Danil Vorobyev

****

Weer een film over amour fou, kun je denken bij het debuut van de jonge Nederlandse regisseur Paloma Aguilera Valdebenito. Maar het is niet de waanzinnige, allesverzengende liefde à la 'Betty Blue' waarin ze geïnteresseerd is, ook al hebben haar personages behoorlijk heftige karakters. Ze is geïnteresseerd in de onmogelijke liefde, waarin twee mensen intens naar elkaar verlangen maar door hun karakters niet samen kunnen zijn. Waarin ze zo gefrustreerd raken dat er klappen vallen. Hoe gaat het dan met de liefde?

Valdebenito's talent is duidelijk. Ze schetst de liefde tussen de Griekse Varya en de Rus Nikolai in een onbestemde Nederlandse stad niet chronologisch maar door met sprongen door het verhaal te gaan. Korte impressies laten zien hoe de geliefden eraan toe zijn. Eerst het verlangen, dan de teleurstelling. Het scenario bevat niet één overbodige zin, met dank aan het Binger Writers Lab (dat door overheidsbezuinigingen geen filmmakers meer kan begeleiden).

Dat je als kijker weg wilt rennen van Varya en Nikolai is goed. Hun relatie werkt verstikkend, ook voor ons. Die benauwende sfeer is de kracht van 'Out of Love'. Je kunt erover twisten of de personages genoeg diepgang krijgen voor een verhaal dat zich volledig op twee mensen richt, maar net als in een relatie heeft de goeie verstaander aan een half woord genoeg. Dat het niet helemaal lukt om de clichés te vermijden - samen verliefd pasta maken in de keuken, gesteggel over de tandenborstel - is jammer, maar het zijn details. Waar blijft Valdebenito's volgende film?

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden