Liefdadigheid is terug van weggeweest

door Nanda Millenaar

In een Utrechts café zitten vrijwilligers tomaten te snijden alsof hun leven ervan af hangt. Ze maken een kerstmaaltijd voor driehonderd gezinnen.

Sanne Vroom (26) richtte na haar afstuderen in 2005 samen met drie vrienden Timu Kota – Swahili voor Team Droom – op. „Wij willen laten zien dat alles kan, als je het maar echt wilt. Vaak krijg je te horen dat je eerst geld moet verdienen of je school afmaken, en dat werkt demotiverend”, vertelt Sanne. „Je moet niet denken, maar doen.”

Timu Kota wil jonge mensen steunen die een plan hebben om de wereld te verbeteren. Workshops in Zuid-Afrika, een dag voor jonge asielzoekers, een theatershow voor jongeren en nu dus een kerstdiner voor arme Utrechtenaren. Kippenbouillon vooraf, met als hoofdgerecht kiprollade en broccoli.

Sanne en haar collega’s wisten honderd vrijwilligers zover te krijgen dat ze kwamen koken. Als een bezetene wordt er gewerkt, over een paar uur worden de diners rondgebracht. Vanavond bezorgt de stichting driehonderd gezinnen die onder de armoedegrens leven een kerstmaaltijd.

Cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) laten zien dat vrijwilligerswerk onder jongeren populair is. Bij het laatste onderzoek uit 2004 bleek dat van de jongeren tussen 18 en 24 jaar maar liefst 62 procent actief is als vrijwilliger. Bij jongeren van 25 tot 34 jaar zet 59 procent zich in als vrijwilliger. De aantallen zijn sinds 1997, het eerste jaar waarin het CBS onderzoek deed, ongeveer gelijk gebleven.

Sanne gaat al sinds ze negentien is in de vakanties naar Zuid-Afrika om ontwikkelingswerk te doen. Tijdens een congres in Kaapstad vorig jaar over de rechten van het kind ontmoette ze haar grote idool Carol Bellamy, directeur van Unicef. „Ze kwam naar me toe om te zeggen dat ik door moest gaan en ik kreeg haar kaartje, ik mocht haar altijd bellen. Dat ze de moeite nam om mij aan te moedigen vond ik zo bijzonder”, vertelt Sanne. Ze besloot een stichting op te richten, waarmee ze anderen hetzelfde gevoel kon geven.

Het idee voor de ’December Dream Dinner’ is van Nancy Chin-a-Fat (19), een studente Algemene Sociale Wetenschappen. „Ik wilde koken voor gezinnen, omdat daar veel armoede zit. Projecten voor daklozen zijn er in deze tijd van het jaar genoeg”, aldus Nancy. Volgens schattingen van het Sociaal Cultureel Planbureau leven dit jaar 630.000 huishoudens in Nederland onder de armoedegrens.

Lana en Mariëlle krijgen een kerstmaaltijd thuisgebracht. Beiden vinden het initiatief fantastisch. „Het is een luxe die wij ons niet kunnen permitteren”, zegt Lana, een alleenstaande moeder met twee kinderen en 90 euro per week te besteden. Ze is niet te trots om liefdadigheid te accepteren. „Ik vind het juist geweldig dat mensen dit voor mij doen.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden