liedje van de week

JORIS BELGERS

Vanuit het niets op één in de album top-100: 'Blessed', het nieuwe album van Jonna Fraser. Dat gebeurt niet vaak, dus wordt dat meteen bij De Wereld Draait Door betiteld als 'de definitieve doorbraak van de hiphop' in de mainstream. Alsof hiphop niet al jaren mainstream is. Maar goed, ze hebben een punt: nadat New Wave in januari de Popprijs kreeg, Broederliefde het record van Frans Bauer in de albumlijst verbrak en Jonna Fraser als een raket gaat, mag 2016 zeker de boeken in als het jaar waarin Nederhop een flinke renaissance beleeft. De 23-jarige Zaandammer Jonna Fraser is de nieuwste ster aan dat firmament.

Op zijn album staat de sterke track 'Ik Kom Bij Je'. Laat dat nou net een nummer zijn dat afstaat van wat hip-hoppuristen onder 'echte hiphop' zullen verstaan, wat dat ook moge zijn. Het liedje is een vrolijke ratatouille: op lichte dancehallbeat horen we panfluitachtige geluidjes die we kennen uit de 'tropical house', hip gemaakt door Scandinavische EDM-producers. Het heeft soulvol gerapte coupletten, maar het is zeker geen hogere rapkunde waarmee Fraser met kompaan Frenna zijn beklag over moeilijke meisjes doet. Geheim wapen is dat verslavende refreintje: 'je kan me willen vermijden / eeeeeh-maar ik kom bij je.'

Opeens heb je het. Dit is gewoon puntgaaf uitgevoerde popmuziek! Zou dat de sleutel zijn naar het 'mainstreamsucces van hiphop'? Is hiphop anno 2016 niet gewoon steeds meer met zoete popsaus overgoten?

Echte hiphop?

Jonna Fraser

Ik Kom Bij Je

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden