Liedboekdag - en iedereen kakelt al over het nieuwe

HAARLEM (ANP) - Twintig jaar na de invoering van het Liedboek voor de Kerken zwelt de kritiek erop aan, maar wordt er nog steeds een speciale Liedboekdag gehouden.

Het boek met 150 psalmen en 491 gezangen is voor de ene kerkganger al lang verouderd, voor de ander nog steeds te modern. Het blijft dus nodig om het repertoire uit het Liedboek te oefenen, zegt voorzitter J.D. van Laar van de commissie die zaterdag in de Grote of Bavokerk in Haarlem de jaarlijkse Liedboekdag houdt.

Maar de honderden bezoekers - voorgaande jaren waren het er bijna duizend - leren er tevens liederen die niet in het Liedboek staan, bijvoorbeeld een nieuwe bewerking van Psalm 122, met muziek van Willem Vogel voor solo, koor en gemeente.

Ondanks de toegenomen kritiek is het boekwerk in veel kringen nog zeer populair, gelooft Van Laar. De meeste gereformeerde kerken en hervormde gemeenten gebruiken het; bij de gereformeerde bond, de rechterflank van de hervormde kerk, worden uitsluitend psalmen gezongen.

De kritiek van progressievere protestanten richt zich vooral op het verouderd taalgebruik. Met name jongeren zouden slechts weinig liederen van harte kunnen meezingen, voor kinderen staat er volgens Van Laar helemaal niets in. Vrouwen struikelen over het te mannelijke taalgebruik.

Liedboek 2000

Al enkele jaren wordt er daarom, soms heftig, gesproken over de wenselijkheid van wat in de wandeling Liedboek 2000 heet. De Interkerkelijke stichting voor het kerklied heeft al een miljoen gulden gereserveerd voor dit mogelijke project. Voor Van Laar mag het huidige Liedboek nog best een tijdje mee, maar moet er wel een aanvulling met kinderliederen komen. Hij presenteert zaterdag alvast een proeve van eigen hand. Hij pleit verder voor een onderzoek naar het gebruik van het huidige Liedboek. "Iedereen kakelt wel over een nieuw Liedboek, maar niemand kan mij precies zeggen of daar zo'n behoefte aan is." Zo staat het evenmin vast dat jongeren meer moderne liederen willen; in menig jeugddienst staan liederen van Johannes de Heer (die voor het Liedboek te ouderwets waren) hoog genoteerd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden