Liechtenstein betert leven

Liechtenstein zoekt naar wegen om zijn financiële industrie nieuw leven in te blazen. De afgelopen twee jaar is in het vorstendom geen enkele financiële instelling geopend. De overheid heeft strengere regels ingesteld voor banken en vermogensbeheerders na druk van EU en VS op belastingparadijzen waarvan Liechtenstein er een was.

redactie economie

Premier Otmar Hasler heeft overheid en bedrijfsleven opdracht gegeven te onderzoeken hoe een schoon en bloeiend bankwezen kan worden verwezenlijkt. De financiële industrie is de belangrijkste economische activiteit in het vorstendom.

Er wordt een onafhankelijk bureau opgezet ter vervanging van de huidige drie toezichthouders op het bankwezen en de verzekeringsmaatschappijen. Tevens controleert een zes leden tellend 'Financieel Inlichtingenbureau' vermeende witwaspraktijken. Liechtenstein hoopt met deze maatregelen een handelscentrum van internationaal belang te worden.

Dat het prinsdom op de zwarte lijst van de FATF staat, het bureau van de zeven rijkste landen tegen witwassen en belastingontduiking, is de voornaamste reden dat banken zich niet meer in Liechtenstein vestigen. Zij dienen verdachte transacties bij de overheid te melden. Daarnaast zijn zij verplicht de namen achter de rekeningnummers te kennen.

De druk op belastingparadijzen om hun regels aan te passen, is opgevoerd sinds de aanslagen van 11 september. De in totaal 35 landen die op de zwarte lijst staan, worden beschouwd als schuilplaatsen voor kapitaal dat wordt gebruikt om terroristische organisaties en acties te financieren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden