'Lidstaten moeten fraude met EU-geld zelf aanpakken'

Reacties op gesjoemel door Tsjechië

GIJS MOES | BRUSSEL

De Europese lidstaten moeten de besteding van EU-gelden in eigen land beter controleren. Dat is de reactie van europarlementariërs op de fraude met EU-subsidies in Tsjechië, die Trouw gisteren aan het licht bracht.

"Dit kan zo niet verder", zegt Wim van de Camp (CDA) over het nieuws dat Tsjechië grootschalig heeft gefraudeerd met EU-subsidies. De Europese Commissie heeft de EU-lidstaat daarom met 450 miljoen euro gekort, slechts een klein deel van het totale misbruik.

"Dit is fnuikend voor het vertrouwen van de Europeanen en van de Nederlanders in het bijzonder", vreest Van de Camp. Als de Europese Commissie te soepel is, moet dat veranderen. Maar voor hij op de zaak zelf ingaat, wil hij eerst het rapport in handen krijgen.

"Wat ik kwalijk vind, is dat de lidstaten steeds meer naar Brussel kijken als naar een spaarvarken waar geld uit te halen valt", zegt Gerben-Jan Gerbrandy (D66). "De regering knijpt dan een oogje dicht, omdat ze er zelf belang bij heeft. Het gaat om Europees geld, maar het zijn de lidstaten die een kwalijke rol spelen."

De controle van de besteding van Europese gelden ligt immers bij de nationale regeringen. De Europese Commissie controleert alleen met hier en daar een steekproef. "Ik baal van dit soort berichten, want dat leidt meteen tot negatieve publiciteit", zegt Gerbrandy. "Maar het verbaast me niks. Tsjechië is al een paar jaar een probleem."

Europarlementariër Jan Mulder (VVD) noemt de Tsjechische corruptiezaak wel 'een grote verrassing'. Mulder is lid van de commissie begrotingscontrole, waar onlangs nog het rapport van de Europese Rekenkamer is besproken. "Daarin is geen melding gemaakt van deze zaak." Ook in een recent onderhoud met eurocommissaris Hahn (regionaal beleid) kwam dit niet naar boven.

Over de zaak zelf wil Mulder niets zeggen, omdat hij eerst de rapporten wil zien en de verantwoordelijken wil horen. Hij wijst er wel op dat de foutenmarge bij de EU-steun voor regionale ontwikkeling in het algemeen te hoog is. "Die is 6 à 7 procent, terwijl dat hooguit 2 procent zou mogen zijn."

De EU-lidstaten moeten zelf beter hun best doen om fouten in de besteding en regelrechte corruptie te voorkomen, vindt Mulder. "Alle programma's worden uitgevoerd door de lidstaten." Zij moeten de projecten laten controleren door een onafhankelijk bureau. De Europese Commissie beoordeelt of de verklaring klopt en neemt af en toe steekproeven.

De drie europarlementariërs vinden dat landen een verklaring moeten afgeven over de besteding van EU-gelden, zoals Nederland en drie andere landen al doen. In zo'n verklaring zet de regering haar handtekening voor een correcte besteding. Als er toch gesjoemeld wordt, kunnen de nationale politici daarop worden afgerekend.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden