Lidl en Jumbo in actie tegen schadelijke minerale oliën

null Beeld thinkstock
Beeld thinkstock

Na meerdere oproepen van Foodwatch komen Lidl en Jumbo in actie tegen de vervuiling van producten met minerale oliën. Eerder bleek uit onderzoek al dat pasta en rijst vaak schadelijke olieresten bevatten die via kartonnen verpakkingen in het voedsel terechtkomen. "Je eet in feite je eigen krant op", zegt Sjoerd van de Wouw van Foodwatch.

Amber Dujardin

Hij doelt daarmee op oude drukinkt die via gerecyclede kartonnen verpakkingen in voedsel belandt. Door die inkt - maar ook door smeerolie of lijmresten uit machines - kunnen producten vervuild raken met aromatische koolwaterstoffen ('moah') en verzadigde koolwaterstoffen ('mosh'). Die zijn mogelijk kankerverwekkend en kunnen weefselschade veroorzaken. Foodwatch testte vorig jaar 36 producten in grote Nederlandse supermarkten, waarvan meer dan de helft vervuild bleek.

De voedselwaakhond begon vervolgens een campagne tegen de vervuiling van voedsel door deze stoffen. Maar zijn ze echt zo gevaarlijk? "Het is niet 100 procent duidelijk of ze kankerverwekkend zijn", erkent Sjoerd van de Wouw van Foodwatch. "Maar het is wel duidelijk dat wetenschappers van de Europese voedselautoriteit Efsa ongerust zijn over de risico's. De Efsa heeft in 2012 een aantal onderzoeken een rijtje gezet, en zij adviseren de Europese Commissie om de wet aan te passen. Met dat advies is nog niets gedaan."

Maatregelen
Bij gebrek aan wetgeving is het extra belangrijk dat Nederlandse supermarkten zelf het voortouw nemen, vindt Foodwatch. "Supermarkten horen niet te accepteren dat er vervuilde producten in hun schappen liggen", zegt Van de Wouw. "We zijn blij dat Lidl en Jumbo nu in actie komen."

Volgens Lidl staat het onderwerp sinds een aantal jaar op de agenda, maar is het nu pas beleid geworden omdat er eerst onderzoek nodig was om de mogelijke bronnen van vervuiling op te sporen. "Met de leveranciers van onze eigen merken hebben we bepaald dat onze producten een maximaal mosh-gehalte van 2 mg/kg en een moah-gehalte onder de detectielimiet moeten hebben", zegt een woordvoerder. "We werken aan oplossingen, zoals verschillende coatings of stazakken van folie."

Ook Jumbo heeft inmiddels 'eisen over minerale oliën opgenomen in haar inkoopvoorwaarden', laat een woordvoerder desgevraagd weten. Aan mosh stelt de grootgrutter echter geen limiet, hoewel Jumbo Spaghetti in de test volgens Foodwatch 'zorgwekkende hoeveelheden van de stof bevatte'.

'Weinig informatie'
Albert Heijn en Aldi hebben Foodwatch laten weten dat ze nog geen beleid hebben om minerale oliën structureel uit hun producten te weren. Aldi was niet bereikbaar voor commentaar, maar een woordvoerder van Albert Heijn laat weten dat er 'helaas nog geen wetgeving is die richting geeft aan de industrie'. "Op dit moment is er weinig eenduidige informatie beschikbaar over bronnen en mate van migratie waaruit blijkt hoe de aanwezigheid van moah en mosh effectief gereduceerd kan worden. Minerale oliën kunnen namelijk afkomstig zijn uit diverse bronnen, niet alleen uit de primaire verpakking."

Gezien de 'aanhoudende aandacht' voor het onderwerp neemt Albert Heijn wel stappen om vervuiling via verpakkingen te voorkomen, zegt de woordvoerder. "Een van die stappen is het vervangen van gerecyclede kartonnen verpakkingen van eigen merk producten door virgin FSC karton."

Pasta van Aldi waar Foodwatch in oktober 2015 en juli 2016 minerale oliën in aantrof. Beeld Foodwatch
Pasta van Aldi waar Foodwatch in oktober 2015 en juli 2016 minerale oliën in aantrof.Beeld Foodwatch
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden