Lida Dekkers 1951-2008

Lida Dekkers is mijn zanglerares geweest en heeft mij van mij een zanger gemaakt, zoals één van haar toehoorders het op haar laatste leerlingendag uitdrukte.

Ik ontmoette haar in 1997 op een zomercursus in Iranzun (Spanje), waar een concert werd voorbereid met muziek van Alfonso El Sabio, uit de Codici Calextinus en Las Huelgas en het Libre Vermeil. Muziek uit de middeleeuwen was haar grote specialiteit, maar ook met muziek uit latere stijlperioden had zij affiniteit. Zelf had zij inmiddels de schola cantorum Cercamon opgericht om met name muziek van Hildegard van Bingen uit te voeren. Een jaar later kon ik opgenomen worden in haar lespraktijk, een voormalige bakkerswinkel in Dieren. Met haar ging ik de voor mijn stem geschikte vocale stukken van Dowland, Purcell, Monteverdi en Mozart ontwikkelen. Haar belangrijkste les was dat je altijd vanuit de tekst moest zingen. Zij vond dat als je de tekst van een lied of aria niet (goed) begreep, je als zanger onmogelijk de luisteraar kon bereiken. Veel heb ik van haar opgestoken, zowel stemtechnisch als wat betreft de interpretatie van muziekstukken.

In de nazomer van 2005 werd kanker bij haar geconstateerd. Dit betekende dat zij haar lespraktijk tijdelijk moest stoppen. Na operatie en herstelperiode gaf zij in het seizoen 2006/2007 nog les aan een beperkt aantal leerlingen. Op 28 april 2007 kon ik voor haar Het Penninckshuis te Deventer reserveren voor haar laatste (openbare) leerlingendag. Omdat de kanker niet echt was verdwenen kostte het haar te veel moeite om door te gaan met de lespraktijk. Toch werd zij niet vergeten. Veel vrienden, vriendinnen en leerlingen togen nu naar Dieren om voor haar te musiceren in de bakkerswinkel. Zelf heb ik ook op 25 april 2008 nog voor haar gezongen, begeleid door de luitist Titus Beentjes.

Lida overleed op 2 september 2008. Ze is maar 56 jaar geworden. Op de rouwkaart werd vermeld dat zij 'is opgenomen in de engelenkoren, zij volgde de pelgrimstocht van haar ziel, om uiteindelijk deelachtig te worden aan het Levende Licht'. De herdenkingsbijeenkomst was op 6 september 2008 in de Walburgiskerk te Zutphen.

Met die kerk voelde zij zich verbonden vanwege een manuscript uit de Librije. Tijdens deze indrukwekkende bijeenkomst, waarbij ze in een rieten kist tussen de musici lag klonk muziek van Hildegard van Bingen, Josquin des Prez, Constantijn Huygens en Johann S. Bach. Bij de graflegging zong Ronald Kuilman het Egidiuslied.

Een bijzonder mens is heengegaan. Moge haar ziel omringd worden door het Eeuwige Licht.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden