'Lid worden van de NCRV? Niet aan gedacht'

den bosch – Een oma en haar kleinzoon komen af op het kraampje van de NCRV op de Bossche Winterparade, deze week vlakbij de Sint-Janskathedraal. „De NCRV, is dat een merk ofzo?” wil het jongetje weten. De vrouw in het kraampje legt geduldig uit: „De NCRV is de Nederlandse Christelijke Radio Vereniging. Zo zijn we lang geleden begonnen. Nu maken we ook tv-programma’s, zoals de ’BZT Show’. Kijk je dat wel eens?” Oma kijkt argwanend als de dame haar kleinzoon een plastic tas met NCRV-informatie aanbiedt. „Een andere keer misschien”, zegt ze, voor ze wegbeent met de jongen in haar kielzog.

Het middelpunt van het ondergesneeuwde plein op de Winterparade is een grote kerstboom, die het decor vormt van het NCRV-kerstprogramma ’Joris’ kerstboom’ van Joris Linssen. Rond de boom staan bankjes met vuurkorven, een draaimolen en een restaurant. In het NCRV-kraampje kunnen mensen foto’s afleveren van dierbaren aan wie ze denken met Kerst. NCRV-medewerkers plakken die foto’s op grote sterren die in de boom mogen hangen. Bijzondere verhalen worden opgenomen voor het programma van Linssen.

Volgens Jan Hilbers en Yvonne Buitenhuis van de NCRV hoopt de omroep hiermee nieuwe leden te werven. Leden zijn volgens hen de basis van de NCRV. „Hoewel ze in Den Haag anders verkondigen, zijn omroepen nog steeds van de mensen. Laat daar geen misverstand over bestaan. Wij hebben 365.000 leden. Alle omroepen samen hebben er zelfs ruim 3,5 miljoen”, zegt Hilbers.

De NCRV werd in 1924 opgericht als spreekbuis voor het protestantse volksdeel. Op basis van het aantal leden werd – en wordt – de zendtijd voor radio en ook voor televisie verdeeld.

Leden zijn idealiter lid, omdat ze zich herkennen in de programma’s van de NCRV. Presentatoren zijn vaak een ambassadeur voor die programma’s.

Op de wintermarkt wordt Linssen veel herkend en aangesproken. „Dag, meneer Linssen”, begroeten de echtelieden Harrie (83) en Riet Didden (84) de presentator in Den Bosch. Sinds een paar jaar zijn ze lid van de NCRV, omdat ze de programma’s zo mooi vinden. Het echtpaar is, volgens goed katholiek gebruik, ook al zestig jaar lid van de KRO.

De NCRV heeft ook veel leden die uit gewoonte lid zijn, vertellen Hilbers en Buitenhuis. Maar liefst 44 procent van de leden is minstens veertig jaar lid. Hilbers: „In de jaren vijftig kreeg je in je uitzet ook de NCRV-gids.”

Die vanzelfsprekendheid van het lidmaatschap is verdwenen en daarom probeert de NCRV met programma’s waaruit de missie Samen op de wereld spreekt leden te trekken. Het aantal museumreisjes en sportuitstapjes is teruggeschroefd. Hilbers: „Drie jaar geleden kon je nog nordic walken met de NCRV. Dat vond ik niet passen bij de programmering van de omroep.”

Leden werven met programma’s die naastenliefde en tolerantie propageren is wel lastig. Veel mensen op de Winterparade vinden de kerstactie sympathiek, maar lid worden? „Daar heb ik nog niet eens aan gedacht”, zegt een 35-jarige vrouw, die net een ster voor in de boom heeft afgeleverd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden