Lichtspel verraadt hand van Rafaël

Drie 'nieuwe' tekeningen in Teylers Museum toegekend aan 'zoete' schilder

Teylers Museum in Haarlem bezit geen negen, maar twaalf tekeningen van de Italiaanse schilder Rafaël (1483-1520). Dat blijkt uit onderzoek naar de collectie dat is gedaan in de aanloop naar een grote Rafaël-tentoonstelling in september.

De nieuw aan Rafaël toegeschreven tekeningen zijn 'Vliegende Putto', 'Jozua spreekt tot de Israëlische stamhoofden in Sichem' en 'Portret van een jonge man', alle rond 1515-1518 gemaakt. De tekeningen werden eerst aan leerlingen toegeschreven.

Volgens Achim Gnann van het Albertinamuseum te Wenen, een van de grootste Rafaëlkenners ter wereld, pasten deze tekeningen eerder niet in het oeuvre van Rafaël omdat aan hem het beeld kleefde van een zoete, lieflijke schilder. "Inmiddels weten we dat dat beeld niet klopt." Daarom kan bijvoorbeeld de dreigend kijkende putto (vliegende kinderfiguur) met hamer wel van Rafaël zijn. Overtuigend bewijs is volgens hem de manier waarop licht en schaduw de figuren beweeglijkheid geven en hoe vrij ze staan in de ruimte.

Volgens Gnann is nog een tekening van Teylers een echte Rafaël, maar Michiel Plomp, hoofdconservator van Teylers, is daar niet van overtuigd. In totaal zijn er veertien Rafaëls in Nederland. Ook het Rijksmuseum en het Museum Boymans van Beuningen bezitten er een. Er zijn Circa 500 tekeningen van Rafaël op de hele wereld.

De nieuwe ontdekkingen zijn van 28 september tot en met 6 januari in Teylers te zien op de eerste Rafaëltentoonstelling in Nederland.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden