Lichtpuntje huizenmarkt te midden van somberheid

Beeld ANP XTRA

Een klein lichtpuntje, dat vooral opvalt doordat het verder heel donker is. Zo voorzichtig is het optimisme bij de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) over de laatste cijfers van de woningmarkt. De afgelopen drie maanden was het aantal woningverkopen weliswaar flink hoger dan in het eerste kwartaal, maar de prijzen dalen nog altijd, blijkt uit cijfers die de NVM gisteren publiceerde.

Volgens de vereniging zijn in het tweede kwartaal 20,2 procent meer woningen verkocht dan in de voorgaande 3 maanden. Maar dat is een wat vertekend beeld. De afgelopen jaren was het tweede kwartaal altijd al iets beter dan de andere. En het aantal verkopen lag in het eerste kwartaal zo laag, dat een stijging van ruim 20 procent ook veel sneller bereikt wordt.

Daarnaast is er het effect van de overdrachtsbelasting: tot voor kort moesten huizenkopers ervan uitgaan dat de lagere belasting (2 procent) eind juni weer op het oude percentage van 6 zou staan. "Kopers hebben geprofiteerd van de lage overdrachtsbelasting. Voordat de maatregelen uit het Lente-akkoord eind april bekend werden, was onduidelijk of de tijdelijk verlaagde overdrachtsbelasting ook na 1 juli verlengd zou worden. Veel kopers hebben daarom in de eerste weken van het kwartaal hun slag willen slaan", zo verklaart NVM-voorzitter Ger Hukker het effect.

Volgens Hukker is het mogelijk om in de huidige markt in korte tijd een huis te verkopen. Bijna een kwart (23 procent) van de te koop gezette huizen wordt binnen drie maanden verkocht. "Maar een scherpe prijs is hiervoor een absolute voorwaarde", stelt hij. Volgens de makelaarsvereniging komt een bijna even groot aantal verkopers echter nauwelijks in actie. Van alle aangeboden huizen staat 24 procent langer dan een halfjaar te koop, maar is de prijs nooit aangepast. Daarnaast heeft nog eens 16 procent van de verkopers de prijs wel verlaagd, maar deed dit langer dan een halfjaar geleden. Hukker: "Woningen waar al meer dan 6 maanden geen actie is ondernomen, staan vrijwel kansloos te koop.

Ten opzichte van een kwartaal geleden daalden de gemiddelde huizenprijzen met 0,7 procent. Een huis kost volgens de NVM nu gemiddeld ongeveer 215.000 euro - 12,9 procent lager dan bij het inzetten van de daling in 2008. De prijzen zakken het meest bij de duurdere woningtypen. Vrijstaande huizen noteerden een min van 16,5 procent, twee-onder-één-kapwoningen 14,7 procent.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden