Lichter Leven agenda

Openbare yogasessies, meditatiebijeenkomsten, lachsessies en stiltewandelingen; tijdens de Maand van de Spiritualiteit zijn er in het hele land activiteiten. Voor een overzicht kijkt u op de site. Daarop kunt u trouwens ook uw eigen lezing of bijeenkomst zetten. Hierbij een greep uit het aanbod.

A-gelovig gesprek
Een zondagochtend 'flirten met God'. Godsdienstwetenschapper en oud-Trouw-redacteur Koert van der Velde vertelt over zijn gelijknamige boek, waarmee hij het dilemma 'geloven versus niet-geloven' wil ontstijgen. Van der Velde noemt zich daarom geen niet-gelovige, maar een a-gelovige. Dat wil zeggen dat je 'waarheid' als criterium kunt laten vallen, en van religie alleen dat overhoudt wat werkt. Ideaal voor 21-ste eeuwse sceptici die toch een zeker religieus verlangen hebben.

Zondag 19 jan, 10.30 uur, in De Herberg op woonpark Eckartdal, Nuenenseweg 1, Eindhoven. Toegang gratis. Aanmelden:

Stil worden
Er zijn maar weinig plaatsen waar je stil kunt worden. In deze workshop leer je dat, onder leiding van coach en humanistisch raadsvrouw Marjo van Bergen. Voor wie op zoek is naar verdieping of verheldering. Na afloop verwerk je op papier wat je onderweg bent tegengekomen. Bij De Proefplaats, een nieuwe plek voor 'leven, spiritualiteit en ontdekking' in Utrecht.

Donderdag 23 jan, 19.30 uur, De Proefplaats, Paviljoen Pop, Westplein 1001, Utrecht. Kosten: 12,50 euro. Aanmelden: info@deproefplaats.nl.

Eten & praten

Wijzer worden kan ook aan de keukentafel, gelooft men bij La Scuolo, de academie voor levenskunst. Goed eten uit de Italiaanse keuken, goede wijn, en een goed gesprek. Elke keer filosoferen de gasten rond de vraag 'hoe willen wij leven?' Terloops passeren kleine en grote levensvragen - in vertrouwelijke sfeer, zo wordt beloofd.

Op deze donderdagavond wordt stilgestaan bij de 'tien woorden voor het goede leven', gedistilleerd uit de Tien Geboden. Ontmoeten, onthullen, vrijheid, liefde, beheersing, erkennen, rust, dierbaar, vertrouwen, onderweg. Kunnen deze woorden troosten? Over die vraag kun je meepraten in Lo Spazio.

Kooikerlaan 27, Nootdorp (bij Delft), 9 januari, 19 uur. Kosten: 29,95 euro, duo 50 euro. Aanmelden:

Geert Kimpen
Schrijver Geert Kimpen is met zijn spirituele romans een van Nederlands meest gevraagde mensen in het lezingencircuit. In 'De Prins van Filettino', probeert hij een antwoord te geven op de crisis. Hij praat over het boek op maandag 15 januari, 20 uur, bibliotheek Diemen, Wilhelminaplantsoen 126. Kosten: 10 euro.

'The Blake Experience'
'The Songs of Innocence and of Experience', de beroemde gedichten van de Engelse romanticus en mysticus William Blake, zijn opnieuw op muziek gezet door componist Harke Jan van der Meulen. Hij maakte van de oude gedichten toegankelijke, aan pop, jazz en folk verwante songs. Bij die 'nieuwe' nummers schilderde beeldend kunstenaar Anthony Paul nieuwe beelden. Die zijn te zien op een tentoonstelling in de Waalse Kerk in Amsterdam, waar op 17 januari om kwart over acht ook de cd en het boek worden gepresenteerd. 'The Blake Experience' wordt uitgevoerd door vocaal kwartet Quatre Bouches. Tijdens de presentatie wordt gezongen, er worden gedichten voorgedragen en na afloop kunt u napraten met de kunstenaars. Kaarten zijn verkrijgbaar via

KRO
De programmering van de KRO staat in januari in het teken van de Maand van de Spiritualiteit. Naast televisie-, radioprogramma's en speelfilms organiseert KRO ook een aantal activiteiten.

Lichter Leven
Op vrijdag 10 januari opent Arie Boomsma de Maand van de Spiritualiteit in spiritueel centrum De Roos in Amsterdam met het Lichter Leven event. Tussen drie uur 's middags en tien uur 's avonds is er een vol programma. Zo geeft Tijn Touber een Spoedcursus Verlichting, en Paul Loomans vertelt over zijn Handleiding in Tijdsurfen. Verder zijn er workshops, yoga- en signeersessies, wandelingen, muziek- en stoomcursussen van onder anderen Jan Geurtz, Guido Wernink en Patty Harpenau. Vrijdag 10 januari van 15 tot 20 uur. Kaartjes kosten 15 euro.

Ontdekken hoe

Iedereen heeft het in zich om lichter te leven. Je moet alleen ontdekken hoe, denkt Anky Floris. Door te schrijven, tekenen, zingen, of schilderen. In een workshop laat ze al deze dingen uitproberen. Tussen de muren van de oude Abdij van Egmond, waar nog steeds Benedictijner monniken leven. Erna Res verzorgt de zangworkshop. Inclusief lunch. Vrijdag 17 januari, van tien tot vier uur, Abdij van Egmond, Benedictushof, Vennewatersweg 27, Egmond-Binnen. Kosten: 55 euro. Aanmelden via

Yogaweekend
Drie dagen yoga op de hei. Dru-yoga is een zachte vorm van yoga die ook geschikt is voor beginners. Een weekend lang vanuit het hart leven in plaats van uit het hoofd. Met een workshop yoga-dans. Geheel verzorgd. Overnachtingen op basis van twee personen. Kosten 299 euro. Landgoed Nieuw Allartsoog, Jarig van de wielenwei 6, Bakkeveen. Aanmelden:

Los (moeten) laten
Een mens moet van alles. Dingen loslaten, bijvoorbeeld. Jan Wolter Bijleveld leert u hoe je dat kunt doen zonder dat er een zoveelste punt bijkomt op je to-do-lijstje. Pianist Freek Zwanenberg ondersteunt met improvisaties op de piano. Ook stemdocente en logopediste Danielle de Moor levert een bijdrage. Vrijdag 24 januari, 20 uur, bibliotheek De Marienburg, Marienburg 29, Nijmegen. 10 euro voor leden, 12,50 euro voor niet-leden en 7,50 euro voor studenten. Kaarten via

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden