Lichtenvoorde reageert met verbazing: deze mensen zijn hier geaccepteerd

Van een onzer verslaggeefsters LICHTENVOORDE - Onbekenden hebben dit weekeinde met een molotov-cocktail brand gesticht in een woning voor asielzoekers in het Achterhoekse Lichtenvoorde. De woning is totaal uitgebrand. Een 24-jarige Angolees, die als enige van de drie bewoners thuis was, kon zich op het nippertje in veiligheid brengen.

De brandbom werd in de nacht van vrijdag op zaterdag even na 3 00 uur 's nachts naar binnen gegooid door een slaapkamerraam op de begane grond. In die kamer lag niemand. Het vuur greep direct om zich heen, gevoed door de houten bouwmaterialen waaruit de woning was opgetrokken. De brandweer kon door snel ingrijpen voorkomen dat ook de vier aangrenzende houten woningen zouden afbranden.

In Lichtenvoorde staan aan de rand van het dorp tien woningen voor asielzoekers, verdeeld over twee blokken van vijf huizen. De brandstichters kozen voor hun actie het eerste huis op rij, dat het dichtst bij de straat lag. Dat kan er op duiden dat de daders het op asielzoekers in het algemeen hebben gemunt, en niet op de bewoners van het getroffen huis in het bijzonder. “Maar we houden in het onderzoek met alle mogelijkheden rekening”, aldus een woordvoerder van de politie. “Het kan een racistische aanslag zijn, maar ook een afrekening in de persoonlijke sfeer.” De Roa-woningen liggen niet in de buurt van uitgaansgelegenheden. Ook het gebruik van een molotov-cocktail duidt erop dat de brandstichting niet in een opwelling van baldadigheid is gebeurd.

De politie is direct met een onderzoek begonnen. Over de eerste resultaten wil het regiokorps Noord- en Oost-Gelderland nog geen mededelingen doen. De bewoners van de aangrenzende Roa-woningen zijn dit weekeinde met hulp van een tolk allemaal gehoord als getuige in het onderzoek.

Er zijn in Lichtenvoorde nooit eerder spanningen geweest rond de komst van asielzoekers naar het 18 000 inwoners tellende dorp. “Dit komt als een volkomen verrassing”, zegt de politie. De Roa-woningen zijn anderhalf jaar geleden zonder veel problemen in gebruik genomen. Een grote groep vrijwilligers zet zich in voor de asielzoekers.

Ook de inwoners van het dorp hebben met ongeloof gereageerd op de brandstichting. Voorlopig kan niemand geloven dat het een racistische aanslag was. “Dat lijkt zo onwaarschijnlijk”, zegt pastoor E. Osendarp van de katholieke parochie. “De aanwezigheid van asielzoekers is hier volledig geaccepteerd. Een aantal van hen hoort zelfs bij onze parochie. Er zijn hier nooit signalen geweest over zulke agressieve gevoelens tegen asielzoekers.” De meeste Lichtenvoorders denken daarom dat de aanslag een vergelding is van asielzoekers onderling, en dat de daders afkomstig zijn uit het grote asielzoekerscentrum in het nabijgelegen Aalten. “Dat is voor ons voorlopig de enige verklaring”, aldus Osendarp.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden