Lichtende voorbeelden 2012

Welke personen maakten in 2012 grote indruk? De vraag aan de lezers, zaterdag, levert bekende namen op, maar ook verrassende antwoorden.

Malala

Wie op mij grote indruk hebben gemaakt en zeker niet mogen ontbreken op de lijst, zijn de alledaagse mensen die vechten tegen onrecht. Zoals het 14-jarige meisje Malala Yousafzai uit de Swatvallei in Pakistan. Met haar Engelstalige weblog vecht zij voor het recht van meisjes op onderwijs. In dat weblog maakte zij ook de wreedheden van de taliban bekend. Zij overleefde de aanslag door de taliban, en vecht nu nog door.

Gerard Elkhuizen Ridderkerk

Elias Chacour

'Die man zou ik wel willen volgen', dacht ik, luisterend naar de aartsbisschop uit Haifa, Elias Chacour. Een man met de statuur van een Desmond Tutu! Wat een geweldenaar: Arabier, christen, trotse Palestijn, inwoner van Israël - allemaal tegelijk in een persoon verenigd. Afstammeling van de oorspronkelijke bewoners van Israël, die aartsvader Abraham 4000 jaar geleden gastvrijheid boden. Strijdbaar voor gerechtigheid in de mensonterende wereld van Israël / Palestina. Een wereld vol vernedering, onderdrukking en racistische denkbeelden. En toch zegt hij: 'Anderen liefhebben, de cyclus van haat en geweld doorbreken, houdt niet in dat je passief blijft. Integendeel, deze liefde is scheppend, vindingrijk, energiek en dynamisch. Deze liefde zoekt naar wegen om de waardigheid en vreugde van mensen te herstellen en te behoeden'. Elias Chacour is een indrukwekkende man, een lichtend voorbeeld.

Gert van der Slikke Goes

Jurrie Mulier

Toen na het scheepsongeluk onlangs op de Noordzee, een van de redders te zien was op televisie bij 'Pauw&Witteman', dacht ik direct: die man verdient een standbeeld. Jurrie Mulier werkt als duiker bij de luchtmachtbasis Koksijde in België en heeft zeven bemanningsleden uit het water gered. Hij is zeven of acht keer naar beneden de zee in gegaan en heeft zich zelfs af en toe met gevaar voor eigen leven los moeten koppelen om de opvarenden te redden. In alle bescheidenheid vertelde hij zijn verhaal. Deze man maakte diepe indruk op mij.

Suzanne van der Kooij Delft

Victoire Ingabire

Een van de vrouwen in deze wereld die droomt van een leefbare samenleving is Victoire Ingabire Umuhoza. Zij zet zich in voor vrede en democratie in Rwanda, haar geboorteland. In januari 2010 keerde zij vanuit Nederland terug naar Rwanda als presidentskandidaat namens de oppositie. Na huisarrest werd zij gearresteerd op beschuldiging van het aanwakkeren van de genocide-ideologie. Nadat er levenslang was geëist, is zij in oktober veroordeeld tot acht jaar gevangenisstraf. Zonder openbare dialoog blijft de strijd tussen Hutu's en Tutsi's bestaan. Victoire wilde dat die dialoog er kwam. Ook al zit zij gevangen, haar mening wordt door veel mensen gedragen. Ik ken Victoire al 18 jaar en ik heb respect en bewondering voor deze vrouw die ik mijn vriendin mag noemen.

Marianne Lelieveld Nieuwerkerk a/d IJssel

Fleur (15)

Degene die in 2012 de meeste indruk op mij maakte, is Fleur Bloemen, het 15-jarig meisje dat zich op 11 december voor de trein wierp. Zij laat ons in een spiegel kijken waarvan wij ons liever afwenden: een blik op een samenleving waarin het individu centraal staat, maar die ook mensen die niet aan de norm van de meerderheid voldoen, afwijst en wegpest. Ik citeer uit Fleur's bekroonde gedicht: 'Ik was anders dan de andere, anders dan de rest'. Haar hulpvraag werd niet gehoord; voor de getuigen is er slachtofferhulp. Ik hoop hartgrondig dat door mensen als zij in 2013 de samenleving weer 'samen leven' wordt.

Bert Prang Leiderdorp

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden