Lichte vonnissen voor oudejaarsgeweld

Oud en Nieuw in de Haagse Schilderswijk. Een scooter en een glijbaan smeulen nog na. (FOTO'S ROBIN UTRECHT, ANP) Beeld
Oud en Nieuw in de Haagse Schilderswijk. Een scooter en een glijbaan smeulen nog na. (FOTO'S ROBIN UTRECHT, ANP)

Het was een stoel, zegt de 43-jarige Hendrik K., een kleine, groene plastic kinderstoel. „Hoe moet ik nou slaan met een voorwerp van tweehonderd gram? Ik gooide het. En ik deed dat niet voor niets.”

Nicole Besselink en Bart Zuidervaart

K. staat deze maandagmiddag, amper drie dagen na zijn arrestatie, terecht voor de politierechter in Den Haag. Dat heet supersnelrecht. Zijn raadsman heeft hem in de haast nog niet kunnen spreken.

Ypenburg, Oudejaarsavond. De Haagse Vinexwijk, in de oksel van het Prins Clausplein, heeft een geschiedenis van rumoerige jaarwisselingen. Dit jaar organiseert de gemeente een vreugdevuur om de jongeren bezig te houden. Toch gaat het in de Scheepenstraat mis, vlak voor middernacht.

Agenten besluiten om 23.55 uur om de zoon van Hendrik K. te arresteren vanwege een openstaande celstraf. De jongen wordt in het politiebusje gezet, waarna hij de benen neemt. Over wat er daarna gebeurt, verschillen de lezingen.

Zeker is dat bijna de hele straat zich met de aanhouding bemoeit. Wanneer zes agenten de jongen opnieuw proberen in te rekenen, komt zijn vader in opstand.

En daar staat de groene stoel. „Mijn zoon lag te gillen op de grond, met allemaal agenten op zijn rug. Moet ik dan wachten totdat hij bont en blauw thuiskomt?”

Een van de agenten voelt dat zijn nek nat wordt. Het is bloed. Getuigen verklaren later dat K. met de groene stoel op het hoofd van de politieman heeft geslagen. De verdachte verzet zich vervolgens tegen zijn aanhouding. „Kankerlijer”, roept K. Hij spuugt naar de agenten.

Dan voelt een andere politieman een klap in zijn gezicht. Zijn kunsttand breekt af, de agent heeft pijn. De dader, Patrick van der L. (30), wordt onmiddellijk ingerekend. Ook hij staat maandagmiddag al terecht.

Op de zitting wil Van der L. van geen schuld weten. „Ik heb niet geslagen, daar blijf ik bij.” Zijn advocaat noemt de worsteling die tussen agenten en omstanders in de Scheepenstraat ontstond een soort slapstickscène. „Zo’n relletje ontstaat razendsnel, het is chaotisch.”

Zijn collega-advocaat: „Waarom moest die zoon per se vlak voor de jaarwisseling worden opgepakt? Dat is eigenlijk een vorm van uitlokking.”

Het Openbaar Ministerie komt, zoals aangekondigd, met forse strafeisen. Zes maanden cel voor beiden, waarvan twee maanden voorwaardelijk voor K. en drie voor Van der L..

Een van de advocaten hekelt het supersnelrecht dat wordt toegepast.

„Wel hoge eisen, maar gedegen onderzoek: ho maar. Het populisme dreigt ook het justitieel apparaat te infecteren.”

De rechter oordeelt aanzienlijk milder dan Justitie zou willen. K. krijgt drie maanden, waarvan één voorwaardelijk. Van der L. een taakstraf van honderd uur.

Beiden krijgen voor de komende twee jaarwisselingen huisarrest opgelegd en moeten de getroffen agenten schadevergoeding betalen.

Uitgebrande auto in Den Haag. Tijdens de jaarwisseling werden in Den Haag en omgeving 188 mensen opgepakt. (Trouw) Beeld
Uitgebrande auto in Den Haag. Tijdens de jaarwisseling werden in Den Haag en omgeving 188 mensen opgepakt. (Trouw)
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden