Lichte jeugdhulp om dure inzet voor te zijn

null Beeld ANP
Beeld ANP

Een op de twaalf kinderen in Nederland krijgt jeugdhulp, een minieme stijging ten opzichte van 2012. Maar vaker dan voorheen gaat het om lichtere vormen van ondersteuning: dicht bij huis en voor kortere tijd. Vandaag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) over 2015 laten deze verandering zien.

Sinds vorig jaar zijn de gemeenten verantwoordelijk voor de jeugdhulp. Die zetten in op het voorkomen van zwaardere, dure inzet. Zo ondersteunen wijkteams een heel gezin op meerdere fronten (opvoeding, schulden, werk, school, gezondheid) onder het motto: anders, beter en goedkoper. Ook jeugdzorgorganisaties zijn - mede onder druk van bezuinigingen - anders gaan werken.

Het zijn de eerste gegevens en over slechts een jaar, dus zijn er nog geen harde conclusies te trekken, zegt CBS-onderzoeker Katja Chkalova. Inmiddels krijgt 10 procent van de kinderen en jongeren met jeugdzorg hulp via een wijkteam van de gemeente. Maar het is moeilijk te onderscheiden of het om preventie gaat (zoals een informatieavond over opvoeding), om echte jeugdhulp of een doorverwijzing naar andere hulp.

Opvallend zijn volgens Chkalova de verschillen tussen gemeenten. Hoewel Den Haag (13.000), Rotterdam (13.000) en Amsterdam (12.000) de meeste jonge inwoners met jeugdhulp tellen, staan Groningse gemeenten als Hoogezand-Sappemeer, Menterwolde en Eemsmond aan de top. Daar doet meer dan 15 procent van de jeugd een beroep op deze zorg. Zeeland heeft het kleinste aandeel inwoners met jeugdhulp.

Dat sommige Groningse gemeenten er zo uitspringen, heeft volgens directeur Grietje Kalfsbeek van het RIGG, dat namens alle Groningse gemeenten jeugdzorg inkoopt, te maken met de geschiedenis. "De sociaal-economische achterstand in Oost-Groningen heeft altijd al zijn weerslag gehad op de situatie in gezinnen." Recentere ontwikkelingen als de aardbevingen en de krimp zorgen voor nieuwe problemen. Toch ziet ze een kleine omslag zoals in Hoogezand-Sappemeer, waar ze vorderingen maken met het eerder signaleren van hoe het met kinderen gaat.

Kijk hieronder hoe het met de jeugdhulp in uw gemeente zit.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden