Lichte groei van het aantal Nederlandse ebola-artsen

Familie ziet arts vaak liever niet afreizen

De belangstelling van Nederlandse artsen om ebola te bestrijden groeit - maar mondjesmaat.

Uit 470 reacties heeft Artsen zonder Grenzen, zo zegt een woordvoerder, 33 artsen geselecteerd die over een tijdje waarschijnlijk aan de slag kunnen in Afrika. Volgende week krijgt een deel van deze groep een training in de speciale 'loods' die de organisatie in Amsterdam heeft ingericht.

De artsenuitzenders becijferden eerder dat een veelvoud nodig is om de epidemie in Afrika te bestrijden. Twee weken geleden ging het nog om 200 reacties met daaronder 13 geschikte kandidaten. De groep potentiële ebola-artsen is groter, maar veel dokters kunnen zich niet losmaken van hun huidige werk of gezin.

Bovendien is de vergoeding - 800 euro per maand - doorgaans een stuk lager dan hun salaris. "Dat hoeft niet altijd een probleem te zijn", zegt de AzG-woordvoerder. Sommige ziekenhuizen vullen volgens hem zonder te morren de vergoeding aan. "Hoewel we ook te maken krijgen met ziekenhuizen of organisaties die aan ons vragen wat wij aan dat verschil in inkomen denken te gaan doen."

Soms betalen artsen zelf het verschil. Het gaat om een beperkte periode: per uitzending zes weken. "Na die periode is het risico groter dat mensen zich niet meer houden aan de strenge protocollen om besmetting te voorkomen", zegt de woordvoerder.

Minstens zo belastend is volgens hem de druk die familie en vrienden kunnen uitoefenen op iemand die overweegt om voor de bestrijding van ebola uitgezonden te worden. "Vaak krijgt zo'n arts van heel veel kanten waarschuwingen en bezwaren, op alle manieren: tot en met bezorgde sms'jes aan toe."

Zo weinig?

Een kleine 500 aanmeldingen, en maar 33 artsen die geschikt zijn voor uitzending, hoe kan dat? Mensen vallen af omdat ze:

- geen arts zijn, maar bijvoorbeeld met hun horecadiploma willen helpen met koken.

- zonder gerichte opleiding 'goed willen doen'.

- ooit arts waren, maar al jaren niet meer met patiënten werken en inmidddels bijvoorbeeld wetenschapper of bestuurder zijn.

- ooit tropenarts waren, maar geen recente ervaring hebben, en dan vooral niet met de beschermende pakken.

- wel geschikt zijn, maar van hun ziekenhuis geen vrijaf krijgen of hun eigen patiënten niet zomaar willen achterlaten.

- geschikt zijn, maar te veel inkomen verliezen, bijvoorbeeld omdat hun ziekenhuis de ebola-vergoeding niet aanvult.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden