Lichte daling van aantal sportende Nederlanders

Het aantal leden bij 74 sportbonden die zijn aangesloten bij koepel NOC-NSF is vorig jaar licht gedaald. In 2015 telden de bonden 5.292.310 leden, in 2014 waren dat er 5.331.214. Het aantal sportverenigingen is in lijn met voorgaande jaren eveneens iets afgenomen. De 24.669 zijn er honderd minder dan het jaar daarvoor, meldt NOC-NSF in zijn jaarlijkse overzicht.

De voetbalbond KNVB telt nog altijd de meeste leden: 1.227.080, gevolgd door de tennisbond KNLTB (599.012) en Sportvisserij Nederland (572.648). De golfbond NGF (382.236) en de gymnastiekunie KNGU (303.650) maken de topvijf compleet.

Hockey, paardensport, atletiek, zwemmen en volleybal zijn de nummers zes tot en met tien.

"De cijfers laten zien dat een substantieel deel van de Nederlandse bevolking lid is van een sportclub. Terwijl veel traditionele organisaties het moeilijk hebben, zijn de sportclubs in staat om aantrekkelijk te blijven voor grote groepen Nederlanders", aldus Erik Lenselink, manager sportontwikkeling bij NOC-NSF.

Friesland, Drenthe en Overijssel zijn volgens de rapportage de drie provincies met relatief de meeste leden van sportbonden. In Limburg, Flevoland en Zeeland is dit het laagst. Inwoners van wijken in grote steden en gemeenten met een lage sociale status zijn veel minder vaak lid van een sportbond.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden