Licht optimisme na relitop Ridderzaal

Asscher: Nu moeten burgers het zelf doen

Ja, het was een bijzondere bijeenkomst. Maar nee, minister Lodewijk Asscher (PvdA, integratie) is niet van plan om volgend jaar opnieuw 150 mensen met verschillende levensbeschouwelijke achtergronden in Den Haag uit te nodigen. Burgers moeten onderlinge spanningen zelf wegnemen, zei hij gisteren na afloop van het zogeheten Ridderzaalberaad.

Directe aanleiding voor die bijeenkomst vormde de onrust in de Haagse Schilderswijk afgelopen zomer, waar pro- en anti-IS-demonstranten de straat opgingen en antisemitische leuzen klonken. Tel daar bekladde moskeeën en beveiligde Joodse instellingen bij op en je kunt constateren dat de spanningen zijn toegenomen, aldus Asscher.

De winst van bijna vijf uur lang met elkaar praten? Dat mensen met verschillende achtergronden nu elkaars nummer in hun telefoon hebben staan, zegt Asscher. "Dat hélpt. Als mensen elkaar leren kennen, kunnen vooroordelen verdwijnen en zijn ze minder bang voor elkaar."

Awraham Soetendorp, de rabbijn die Asscher tipte dit beraad te beleggen, is na afloop 'verheugd en optimistisch'. "We hebben elkaar weer leren kennen." Uit de verhalen van de aanwezige jongeren put hij hoop. "We moeten een verbinding maken tussen de lessen van het verleden en de dromen van de toekomst. Er is plaats voor ons allen in die droom."

Op een van de achterste rijen in de Ridderzaal kijkt studente religie en cultuur Heleen van Beusekom (25) toe hoe levensbeschouwelijke leiders en jongeren praten met de pers over het nut van de bijeenkomst. "Je kunt elkaar nu vinden", is haar conclusie. Al is kennismaken met andere geloven in haar ogen niet moeilijk. "Ga maar eens met je klas naar een moskee. Daar leer je heel veel van."

Een zinvolle middag vond ook Maryam el Rahmouni (28) uit Vianen, een moslima die op scholen lesgeeft over ondermeer discriminatie en de Tweede Wereldoorlog. "Maar wij zijn jong en ongeduldig. We willen weten: wat ga je er morgen aan doen? Wanneer komt daar dan wat van terecht in mijn wijk?"

Hardop denkt ze verder. "Misschien moet ik zoals Asscher zegt de verantwoordelijkheid meer bij mezelf zoeken. Zo lang ik niets organiseer, gaat er ook niets gebeuren. Ik wil wel eens een bijeenkomst organiseren met mijn buren om ze beter te leren kennen."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden