Licht boegeroep na aanval op Samsom

Diederik Samsom was druk, energiek. Lodewijk Asscher beheerst, rustig. Beeld ANP
Diederik Samsom was druk, energiek. Lodewijk Asscher beheerst, rustig.Beeld ANP

De PvdA moet veranderen, van koers, maar óók van leider. Doet ze dat niet, dan legt de partij het bij de verkiezingen in maart af tegen de VVD van Mark Rutte en de PVV van Geert Wilders. "Anders maken Rutte en Wilders het samen uit", zei Lodewijk Asscher vandaag bij het eerste debat in de Haagse Schilderswijk met Diederik Samsom over het lijsttrekkerschap van de PvdA.

Maaike van Houten

Hoeveel waardering Lodewijk Asscher ook heeft voor Diederik Samsom, met deze waarschuwing riep hij de leden op op hem te stemmen. Er staat veel op het spel, zei hij, wil de partij die er nu zo beroerd voor staat in de peilingen op 15 maart een factor van betekenis zijn, dan moet ze kiezen voor een nieuwe leider. Voor hem.

Samsom en Asscher trokken de afgelopen vier jaar samen op om beleid met de VVD te maken, te verdedigen en uit te leggen. Nu staan ze tegenover elkaar, Samsom wil politiek leider van de PvdA blijven, ook Asscher ambieert het leiderschap, Samsom vroeg hem zelf zich beschikbaar te stellen.

Zoek de verschillen

Het was vanavond een avond van zoeken naar verschillen. Uiterlijk: beiden in pak, Samsom zonder stropdas, Asscher met. Spreektrant: Samsom snel, Asscher langzamer, met nadruk. Lichaamstaal: Samsom druk, energiek, Asscher beheerst, rustig.

Maar verder? Ja, het werd feller dan vooraf gedacht. Bij voorbeeld rond de grote afwezigen in deze interne race: vrouwen. Samsom beloofde dit weekend de nummer twee op de lijst, traditiegetrouw een vrouw, een plek te geven in de top van de partij, in het kabinet of als fractieleider. "Ik vind dit niet geloofwaardig", snerpte Asscher. "Je komt hier te laat mee, je moet vrouwen elke dag ruimte bieden." "Helemaal niet te laat", reageerde Samsom, ,,de lijst moet nog worden samengesteld." Pittig was ook de discussie over arbeidsmigratie. Asscher wil daarmee stoppen, binnen Europa een radicaal voorstel. Volgens Samsom kan dat alleen aan de onderhandelingstafel, anders is het 'een loze belofte'. 'Zie je wel, je wil niet veranderen", zei Asscher.

Licht boe-geroep

Andere verschillen verstopten de PvdA-ers soms tussen de regels door. Asscher verwees naar Samsoms achtergrond als ingenieur. Het kabinet, waar Asscher zelf in zit, heeft problemen opgelost als een ingenieur, ook Samsom erkent dat. Maar nu, verdeeldheid en polarisatie tussen mensen dreigt, is er ander, verbindend leiderschap nodig, aldus Asscher, zonder precies in te vullen hoe dat er uitziet.

Asscher wil, zei hij richting de volle zaal, de 'kracht van de afdelingen voorop stellen.' Hij zei ook dat er naar mensen geluisterd moet worden voordat de top een besluit neemt. Was dat een verwijt richting Samsom? Nee, niet elk verschil is een verwijt, zei de vice-premier.

Maar Samsom heeft wel geleerd, zei hij. Hij erkende op aandringen van Asscher dat de partij niet meer zo vliegensvlug de formatie moet regelen. Ze willen nu meer tijd nemen.

En, nog iets anders, bij de PvdA moeten mensen het gevoel hebben dat die partij er is als ze pech hebben, als het tegenzit. "Dat gevoel hebben Lodewijk en ik te weinig gegeven. Maar we hebben nog vier maanden." Asscher vond dat zijn concurrent daarmee aangaf dat ie al die vier jaar nog niks heeft bijgeleerd. Hij kreeg voor die reactie op Samsom een licht boe-geroep uit de volle zaal.

PvdA'ers maken voorkeur bekend

Staatssecretaris Jetta Klijnsma belde vandaag naar Trouw om te melden dat zij op het ministerie van sociale zaken zo goed met Lodewijk Asscher heeft samengewerkt dat ze hem nu steunt in de race om het lijsttrekkerschap. Ook andere PvdA'ers maakten de afgelopen tijd bekend op wie zij gaan stemmen. Jeltje van Nieuwenhoven, Agnes Jongerius, Achmed Marcouch, Michiel van Hulten en Paul Tang kiezen voor Asscher. Bram Peper vindt dat Diederik Samsom politiek leider moet blijven. Samsom krijgt ook steun van Guusje ter Horst, Rick van der Ploeg, Jeroen Dijsselbloem, Ronald Plasterk en Frans Timmermans.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden