Lichaam Corrie van der Valk na 17 jaar gevonden

De woning van Corrie van der Valk in Nederasselt.Beeld ANP

Op de dag dat Corrie van der Valk in 2001 voor het laatst werd gezien, is zij om het leven gekomen toen ze door een trein werd gegrepen op het spoor Namen-Dinant. De familie van de destijds 58-jarige vrouw heeft dat te horen gekregen van het parket van Namen. Zeventien jaar lang wist de familie niet wat er met haar was gebeurd.

De Belgische politie meldde vandaag dat haar stoffelijke resten zijn gevonden in een graf. De vermissing werd destijds in de media breed uitgemeten, omdat zij lid was van de beroemde Van der Valk-familie. DE politie hield er rekening mee dat zij was vermoord.

Het is volgens de Belgische justitie onduidelijk of Corrie van der Valk destijds zelfmoord heeft gepleegd of dat er sprake was van een ongeluk. Zij was op dat moment alleen en had verder niets bij zich waaruit haar identiteit afgeleid kon worden of dat zij uit Nederland afkomstig was.  Daarom werd de vrouw begraven op een plek voor anoniem overledenen op de begraafplaats van het dorp Bois-des-Villers. 

De  afdeling Vermiste personen ontdekte onlangs haar identiteit na een grote actie van de Belgische justitie om anonieme graven in België te openen voor dna-onderzoek. Via een internationale databank is een match gevonden met Corrie van der Valk. Een familielid zei tegen De Telegraaf dat ‘bedroefd’ waren, maar ook ‘opgelucht’ dat er na zoveel jaar duidelijkheid is.

Corrie van der Valk was getrouwd met Nico van der Valk, achterneef van de grote man achter het bedrijf, Gerrit van der Valk. Samen met zijn vrouw werkte hij in de Van der Valk-vestiging in Nuland, waarbij hij in de keuken werkte en zij bij de receptie.

Op 7 januari 2001, was ze door haar man Nico voor het laatst gezien bij het drinken van een kop koffie. In de dagen daarna sloeg de familie geen alarm, omdat zij wel vaker een paar dagen wegbleef zonder anderen dat te melden. Nadat zij ook niet op een verjaardagsfeest verscheen is de familie naar de politie gestapt. Zoektochten leidden nergens toe.

Twee maanden na haar verdwijning is haar man Nico aangehouden als verdachte. De twee waren niet officieel gescheiden, maar hadden wel elk hun eigen leven. Na drie weken lieten zij hem weer vrij, omdat er niets op wees dat hij iets met de verdwijning te maken had. In die tijd deden in de media de wildste geruchten de ronde. Zo stelde haar yogalerares dat Corrie van der Valk in India bij een sekte in India een nieuw leven was begonnen. De familie is er altijd van uitgegaan dat ze bewust besloten had elders een ander leven op te bouwen.

In 2002 is het politieonderzoek stil gezet. Zes jaar later is Corrie van der Valk officieel dood verklaard.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden