Licentiesysteem KNVB op de helling

ZEIST - Het licentiesysteem voor profclubs gaat op de helling. De Nederlandse voetbalbond KNVB vindt de huidige regels te rigide.

,,Het is nu zo dat de licentie gericht is op het spelen en het uitspelen van de competitie. Het nadeel daarvan is dat je zo de problemen verschuift naar het nieuwe seizoen'', zei directeur betaald voetbal Henk Kesler gisteren in Zeist bij de presentatie van het competitieschema.

In zowel de eredivisie als eerste divisie gaat de KNVB gewoon uit van achttien clubs. Er zijn wel afspraken gemaakt indien clubs failliet gaan. NAC, Fortuna Sittard, Sparta, TOP Oss en FC Den Bosch verkeren in nood. Het is uitgesloten dat er een vervanger komt als een club definitief geen licentie krijgt. Dat geldt ook voor AGOVV en Omniworld, clubs die in 2003 mogen overstappen naar de profs.

Kesler liet weten dat de bond een aantal clubs voor komend seizoen heeft verboden spelers aan te trekken vanwege hun penibele situatie. Welke dat zijn wilde hij niet zeggen. NAC trok ondanks de grote schuldenlast enkele spelers aan, maar die werden door externe financiers betaald.

Kesler zei dat de bond dit jaar wel strenger is geworden met het verstrekken van licenties, maar dat betreft alleen de afdrachten in het pensioenfonds CFK voor voetballers. Een groot aantal clubs kampt met een achterstand. ,,In het verleden konden we nog wel coulant zijn, maar intussen is de situatie van een hoop clubs dermate verslechterd, dat we niet meer coulant kunnen zijn.''

De KNVB wil in het nieuwe licentiesysteem vooral beter zicht op de inkomsten van de clubs. Tot nu toe speculeren veel clubs met verwachte inkomsten uit transfers. Maar slechts een handvol clubs verkocht spelers.

De bond wil niet zeggen dat 36 profclubs te veel is, maar concentraties (fusies) van clubs zou de bond geen slecht plan vinden. Daarbij verwijst de bond naar Limburg (MVV, Fortuna Sittard en Roda JC).

Edwin Lugt, directeur van de Coöperatieve Vereniging Eerste Divisie, analyseerde: ,,Het verlies van clubs wordt geleden in een seizoen waarin ze strijden om promotie of degradatie. Dan praat je over de onderste zeven van de eredivisie en de bovenste drie van de eerste divisie. Dat leidt tot onverantwoord beleid bij sommige clubs en tot oneerlijke concurrentie en beroep op gemeenschapsgelden.''

Voor de eerste divisie pleit hij daarom onder meer voor begeleiding en controle door de KNVB, zelfregulering, een salarisplafond en flexibilisering van de kosten.

Over twee weken is duidelijk hoeveel clubs de competitie ingaan. TOP, Den Bosch en NAC tekenden beroep aan na de afwijzing van hun licentie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden