Libris Prijs Japin voortijdig bekend

AMSTERDAM - Arthur Japin heeft de Libris Literatuur Prijs 2004 gewonnen. Dat nieuws had gisteravond live bij 'Nova' bekendgemaakt moeten worden, maar het lekte eerder op de avond uit via het radioprogramma 'Tros Online'. Daarop werden de genomineerden, aan het diner in het Amstelhotel, ook ingelicht.

Japin kreeg de prijs, 52 000 euro, later op de avond uitgereikt. Zijn boek 'Een schitterend gebrek' is volgens de jury een rijke roman, die opviel door de heldere stijl, vlotte dialogen en een 'groot vermogen een historisch tijdperk beeldend op te roepen'.

Japin werd in 1956 geboren in Haarlem. Hij werd aan de Amsterdamse Theaterschool opgeleid tot acteur en speelde diverse rollen. In 1996 debuteerde hij als schrijver met 'Magonische verhalen' bij uitgeverij De Arbeiderspers. Een jaar later verscheen de internationaal succesvolle roman 'De zwartemet het witte hart'. Verder schreef hij 'De vierde wand, verhalen' (1998) en de roman 'De droom van de leeuw' (2002).

'Een schitterend gebrek' is gebaseerd op een historisch gegeven uit de memoires van Giacomo Casanova: als hij terugkeert naar het landgoed van zijn jeugdliefde Lucia om haar te huwen, is ze met onbekende bestemming vertrokken. Japin kiest het perspectief van Lucia. Een pokkenaanval heeft haar gezicht verminkt en ze draagt een voile om haar gebrek te verbergen. Gesluierd ontmoet ze Casanova jaren later opnieuw, nu in Amsterdam en zonder dat hij het weet.

De plot is geraffineerd en geheimzinnig, stelt de jury. ,,De gecompliceerde constructie bewijst dat Japin het metier van schrijver tot in de puntjes beheerst. Zijn roman is een moderne klassieker die zowel de literaire fijnproever als het grote publiek kan aanspreken.” Ook genomineerd waren:

'Blauwbaards ontwaken' van H.C. ten Berge, 'Buiten is het maandag'van Bernlef, 'Gran Café Boulevard' van Tomas Lieske, 'Toen kwam moeder met een mes' van Nicolien Mizee en 'Maïsroest' van Rashid Novaire. De lijst met nominaties was spraakmakend omdat grote namen als A. F. Th. en Arnon Grunberg ontbraken.

De jury bestond uit publicistgeneticus Ronald Plasterk, schrijver Abdelkader Benali, dichtercriticus Arie van den Berg, criticus Margot Dijkgraaf en docent moderne Nederlandse letterkunde Erik Spinoy.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden