Libris Literatuurprijs 2015 naar Adriaan van Dis

Winnaar prijst ambachtelijkheid van andere genomineerden

"Ik heb een week lang geoefend op de glimlach der verliezers", zei Adriaan van Dis gisteren in de uitzending van 'Nieuwsuur' nog. Dat is dan voor niets geweest, want de sterk autobiografische roman 'Ik kom terug' van de 68-jarige schrijver heeft de Libris Literatuurprijs 2015 gewonnen. Dat maakte juryvoorzitter Wim Pijbes gisteravond bekend in het Amstel Hotel in Amsterdam.

In de roman krijgt een schrijver een voorstel van zijn 98-jarige moeder: zij vertelt hem haar levensverhaal en in ruil bezorgt hij haar de pillen voor een zachte dood.

Volgens de vakjury is het boek van Van Dis een 'uitzonderlijke roman, die op tragikomische wijze naar de kern van het menszijn graaft'. Ook deze krant was in de bespreking positief over het boek van Van Dis. Rob Schouten schreef onder meer over Ik kom terug: "Ze gaan het gevecht aan: de koele vrouw en de afstandelijke opgevoede zoon, op zoek naar elkaars emoties en sentimenten. En dat levert een misschien niet spectaculair maar wel treffend verhaal op over Indische mysteries, oorlogsleed (eerste echtgenoot onthoofd) en een toefje overspel."

En: "'Ik kom terug' is de pendant van 'Indische duinen', de roman waarmee Van Dis twintig jaar geleden de Nederlandse letteren verraste. Dáár de vader en het repatriantenhuis, híer de moeder en de verzorgingsflat. 'Dood aan de familie' wilde hij 'Indische duinen' aanvankelijk noemen, maar hij deed het niet; terecht, want uit 'Ik kom terug' blijkt familie opnieuw zijn rijkste inspiratiebron. "Leed is een kroonjuweel", zegt hij ergens, als variant op uitspraak An unhappy childhood is a writer's goldmine. Mooi dat hij de kunst verstaat zo'n formidabel cliché nog te sublimeren."

Van Dis had in zijn dankwoord lovende woorden voor de overige genomineerden, die hij prees om hun ambachtelijkheid. De verliezers waren Esther Gerritsen met 'Roxy', Kees 't Hart met 'Teatro Olimpico', Gustaaf Peek met 'Godin, held', Peter Terrin met 'Monte Carlo' en Niña Weijers met 'De consequenties'.

Vorig jaar won Ilja Leonard Pfeijffer de (met de AKO Literatuurprijs) commercieel meest invloedrijke literaire prijs met zijn Genuese stadsroman 'La Superba'. Winnaars ontvangen een penning en 50.000 euro.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden