Libische rebellen 'zuiveren' stad

Schapen hebben vrij spel in dit verlaten en geplunderde huis in Tauorga. De inwoners zijn verjaagd door Libische rebellen. FOTO © MARIJN KRUK

Strijders van de Libische Nationale Overgangsraad hebben bij wraakacties in de stad Tauorga, 50 kilometer ten oosten van Misrata, misdrijven begaan die alle trekken hebben van etnische zuiveringen. Dat blijkt uit een bezoek aan Tauorga zelf en uit gesprekken met betrokken partijen.

Sinds rebellen uit Misrata de stad half augustus innamen, is Tauorga een spookstad. De 20.000 inwoners, merendeels nazaten van slaven uit Afrika, zijn verjaagd, hun huizen geplunderd. Het zou gaan om een vergeldingactie voor misdaden die een groep bewoners van Tauorga in Misrata heeft gepleegd, en voor steun van de bevolking aan het leger van kolonel Kadafi.

Maar de 'zwarte' bevolking van Tauorga, die door Arabische Libiërs al eeuwenlang met argwaan wordt bejegend, is duidelijk collectief gestraft: alle inwoners zijn verdreven.

Dankzij zijn achtergestelde positie was Tauorga een willig instrument voor de verdeel-en-heerspolitiek waarmee Kadafi ruim 40 jaar aan de macht bleef. Arme en ongeschoolde mannen uit de stad vonden jarenlang onderdak in het reguliere leger.

Toen Misrata zich in februari tegen het regime keerde, zou Kadafi hun plundering van deze rijke buurstad in het vooruitzicht hebben gesteld. Maar het is de vraag of de bevolking van Tauorga alleen voor vermeende loyaliteit aan de verdreven dictator is gestraft. Uit racistische en xenofobe uitingen van bewoners van Misrata valt op te maken dat ook hun huidskleur een factor is geweest.

Human Rights Watch onderzoekt de zaak. "Zelfs de ergste misdaden kunnen geen rechtvaardiging zijn voor het collectief straffen van een hele stad", zegt een onderzoeker van de mensenrechtenorganisatie desgevraagd.

Ook politiek ligt de zaak gevoelig. Dat bleek wel uit de woorden van Mahmoed Jibril, een van de toonaangevende gezichten binnen de Libische Overgangsraad. "Deze zaak gaat alleen de bewoners van Misrata aan en kan niet worden behandeld volgens de klassieke voorbeelden van nationale verzoening in Zuid-Afrika of Ierland", zo stelde Jibril tijdens een recent bezoek aan Misrata.

De Overgangsraad pleit zelf voor nationale verzoening, maar wil tegelijk de bevolking van Misrata, de drie na grootste stad van het land, niet van zich vervreemden. Strijders uit de stad genieten een heldenstatus dankzij de moed die zij toonden gedurende de belegering.

Nu zal blijken of 'Tauorga' een geisoleerd geval van overwinnaarsrecht is geweest of juist een voorbode van wat er in Sirte en Bani Walid staat te gebeuren, pro-Kadafi-bastions die zich bereid tonen tot het bittere einde te blijven doorvechten.


Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden