Libische ex- ambassadeur doodgemarteld

Gewapende milities zouden zich schuldig maken aan vele folteringen

Omar Brebesh, voormalig Libische ambassadeur in Parijs, is in Tripoli de marteldood gestorven nadat hij door een militie uit de stad Zintan ter ondervraging was ontboden. Dat stelt Human Rights Watch.

De mensenrechtenorganisatie komt tot haar conclusie na inzage van een politierapport dat melding maakt van verwondingen en gebroken ribben. Ook voert het rapport een anonieme dader op die bekent Brebesh te hebben gedood. Foto's die HWR heeft bekeken, tonen snijwonden en blauwe plekken. Teennagels ontbraken - een overduidelijke aanwijzing voor marteling.

Brebesh (62) was tussen 2004 en 2008 werkzaam op de Libische ambassade in Parijs. Aanvankelijk als cultureel attaché, later als ambassadeur. Bij zijn terugkeer in Tripoli ging hij als jurist aan de slag op het ministerie van buitenlandse zaken, werk dat hij na de val van Moammar Kadafi voortzette voor de Nationale Overgangsraad. Volgens zijn zoon Zied meldde Brebesh zich op 19 januari vrijwillig bij de dependance van de Ashoera-militie in Tripoli. Waarom de militie hem wilde spreken, is niet bekend. Een dag later kreeg de familie te horen dat ze het lichaam van Brebesh konden ophalen in een ziekenhuis in het 100 kilometer zuidwestwaarts gelegen Zintan.

Het incident volgt op een reeks van beschuldigen van martelingen aan het adres van gewapende milities die buiten het zicht van de Overgangsraad opereren. Volgens een recent rapport van het Internationale Rode Kruis houden milities nog steeds zo'n 8.500 mensen gevangen in naar schatting 60 privégevangenissen door het land. Onlangs staakte de hulporganisatie Artsen zonder Grenzen haar werkzaamheden in de havenstad Misrata, nadat personeel gevraagd was gemartelde gevangenen op te lappen. In een aantal gevallen gebeurde dat halverwege de ondervraging, waarna de martelingen opnieuw begonnen.

"De milities zullen net zo lang doorgaan met martelen tot ze ter verantwoording worden geroepen", stelde Sarah Leah Withson van HRW in een verklaring waarin ze de Libische autoriteiten opriep hard op te treden tegen deze praktijken.

De grote vraag is alleen hoe. Gesteld dat de Overgangsraad beschikt over de politieke wil, dan nog ontbreken de middelen. Het nationale leger dat de raad in het vooruitzicht heeft gesteld, komt traag van de grond, en tegelijk vertonen lokale milities nog altijd weinig neiging hun wapens in te leveren.

Bijna allemaal beschikken ze over een basis in Tripoli en met vaste regelmaat zijn er schietpartijen. Tussen militieleden en troepen van de Overgangsraad, maar vooral tussen rivaliserende milities onderling. Zo was de hoofdstad afgelopen woensdag nog urenlang het toneel van een vuurgevecht tussen militieleden uit Zintan en Misrata.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden