Libiërs huren Amerikaanse advocaten in Lockerbie

AMSTERDAM - Amerikanen spelen een belangrijke rol achter de schermen zowel in de verdediging als bij de aanklagers in het hoger beroep van het Lockerbieproces in Kamp Zeist. De Libiërs hebben bekende Amerikaanse advocaten ingehuurd voor juridische adviezen, en de Schotse aanklagers lijfden een jurist in van de Amerikaanse overheid.

Judit Neurink

De aanwezigheid van de Amerikaan achter de tafel van de aanklagers is omstreden. Abdelbasset al-Megrahi, de Libiër die vorig jaar levenslang kreeg voor de aanslag in 1988 op een Pan Am-Boeing boven het Schotse Lockerbie, klaagde bij bezoekers over Amerikaanse invloeden in het proces. Hij verwoordde daarmee de onvrede aan verdedigingszijde over de rol van Dana Biehl, jurist van het Amerikaanse ministerie van justitie.

De Amerikaanse geheime dienst CIA hield immers eerder in het proces essentiële informatie achter die een belangrijke getuige als onbetrouwbaar neerzette. Wat ook meespeelt is dat de CIA, volgens een theorie die zelfs onder nabestaanden aan aanhang wint, een rol zou hebben gespeeld om niet Iran, maar Libië aan te wijzen als de verantwoordelijke. Aanvankelijk ging alle aandacht uit naar een Palestijnse splintergroep die in opdracht van Iran zou werken, maar een zaak tegen Iran zou de VS politiek niet goed zijn uitgekomen.

,,Een wat vreemde regeling'', noemt ook Stephen Mitchell van de Lockerbie-steungroep Biehls aanwezigheid. Maar aanklagers mogen zelf bepalen wie er in hun team zit, zegt hij, dus officieel is er niets aan de hand. Mitchell leidt een internationale groep van deskundigen die de advocaten van Al-Megrahi ondersteunen.

Zij vormen een opvallende verschijning op de publieke tribune: niet eerder zaten daar zoveel westerse heren in krijtstreep.

Volgens Mitchell is dit het gevolg van beleid, dat bij het hoger beroep is ingezet door Ibrahim Legwell, de nieuwe chef van het Libische consortium van juristen dat het Schotse verdedigingsteam aanstuurt. Legwell wil zoveel mogelijk meningen verzamelen, en legde contacten met juristen uit de hele wereld. Britten, Zwitsers, Maltezen - én Amerikanen. Grote namen als Frank Rubino, die ooit de Panamese dictator Noriega verdedigde, Monica Lewinsky's advocaat Plato Cacheris, en Harvard-professor Alan Dershowitz die O.J.Simpson bijstond. Mitchell toont begrip voor verbazing hierover in een zaak waarin de VS stellingneemt tegen Libië, maar stelt dat het werkt. ,,Ze komen met interessante ideeën. Soms kan je via het Amerikaanse systeem informatie krijgen waar je anders niet aankomt.''

Of die informatie gebruikt wordt is echter de vraag. Volgens een bron bij de Schotse verdedigers weigeren die met Mitchells team te praten of raad van ze aan te nemen. De Schotse hoofdverdediger William Taylor houdt dezelfde breedsprakige pleidooien als voorheen. De rechters hebben al meermalen aangedrongen op meer vaart. Het lijkt erop dat Libië dure adviezen inkopen, zonder dat er iets mee gebeurt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden