Libië zoekt stabiliteit

Tijdelijke regering heeft last van wetteloze milities

Libië viert vandaag de eerste verjaardag van het begin van zijn revolutie - met een financiële bonus. De Nationale Overgangsraad (NTC) schenkt elke Libische familie een bedrag van omgerekend 1600 dollar, en elk individu 160 dollar.

De NTC - de tijdelijke regering - kan wel wat populariteit gebruiken. Sinds de val en dood van kolonel Kadafi, in oktober, kost het de raad de grootste moeite haar gezag in Libië te vestigen. Het grootste obstakel vormt de macht van onafhankelijke milities, die Kadafi verjoegen maar nu weigeren de wapens in te leveren.

Amnesty International bracht deze week een alarmerend rapport uit over deze milities. Ze staan grotendeels boven de wet, zuiveren wijken en hele steden, houden duizenden mensen gevangen, en martelen op grote schaal. "De acties vergroten de onveiligheid en belemmeren de wederopbouw van staatsinstellingen", aldus Amnesty.

Een staaltje van dat laatste was deze week in Benghazi te zien, de oostelijke stad waar de revolutie begon. Tijdens een van de eerste rechtszaken na de val van Kadafi, stonden vijftig mannen terecht voor 'verraad tegen de revolutie'. Het proces moest verdaagd worden, omdat de militie die de verdachten heeft opgepakt en vasthoudt, de mannen niet naar de rechtszaal wilde brengen.

Het is de bedoeling (van de NTC) de milities te integreren in een nog op te bouwen nationaal leger, maar tot nu toe hebben pas 5000 militieleden zich aangemeld. In totaal hebben de milities zeker 100.000 leden en mogelijk een veelvoud daarvan.

Het lijkt er bovendien niet op dat daar snel verandering in komt. Eerder deze week maakten zo'n honderd milities uit het westen van Libië bekend dat ze een federatie hebben gevormd. Die zou bedoeld zijn om onderlinge strijd tegen te gaan. Zorgelijk voor de NTC is dat de federatie ook is opgericht uit argwaan jegens de overgangsregering en als drukmiddel om hervormingen door te voeren. "We keerden ons niet tegen Kadafi, maar tegen een corrupt regime", aldus een militieleider. "We zullen onze wapens niet neerleggen totdat we zeker weten dat de revolutie de goede kant opgaat."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden