Libië-top: Benelux-missie en noodfonds voor rebellen

Libische rebellen tijdens een training in Benghazi.Beeld reuters

Tijdens de tweede Libië-top die donderdag in Rome werd gehouden, is besloten om een noodfonds op te richten waarmee financiële steun gegeven kan worden aan rebellen die tegen de Libische leider Moammar Kadafi vechten. Nederland draagt daarnaast een steentje bij met een humanitaire missie.

De minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal kondigde donderdag vanuit Rome aan dat Nederland samen met België en Luxemburg een verkenningsmissie naar de Libische stad Benghazi wil sturen om daar een beeld van de humanitaire situatie te krijgen.

De missie van de Benelux-landen zal in Benghazi, het bolwerk van de opstandelingen tegen het bewind van Moammar Kadafi, contact hebben met onder meer de Nationale Overgangsraad. Dat is het orgaan dat zich heeft opgeworpen als de spreekbuis van het verzet.

Nederland beschouwt de raad als een legitieme gesprekspartner, maar van een officiële erkenning ervan is geen sprake. De Nederlandse regering erkent geen regeringen maar staten, benadrukte Rosenthal opnieuw.

De VVD-bewindsman drong tijdens de vergadering van de zogeheten internationale contactgroep voor Libië aan op aanscherping van de sancties tegen het regime van Kadafi. Televisiestations die via satellietuitzendingen haatzaaien, moeten volgens hem worden gesloten. Ook pleitte de minister ervoor de uit- en invoer van olie en gas door het regime te stoppen.

De Benelux-landen hebben samen één stoel in de contactgroep, die eind maart in Londen werd opgericht. De Nederlandse en Belgische ministers van Buitenlandse Zaken wisselen elkaar elke vergadering af.

Noodfonds
De Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken, Franco Frattini, maakte donderdag bekend dat ruim twintig landen tijdens de Libië-top in Rome hebben besloten een fonds op te richten voor de rebellen in de Noord-Afrikaanse staat.

Met het fonds hopen de landen de rebellen te steunen in hun strijd tegen de Libische leider. ,,Het fonds wordt vandaag opgericht en zal een tijdelijke en transparante manier zijn om geld te bieden aan de Nationale Overgangsraad'', aldus Frattini.

Volgens Frattini is er tot nu toe 250 miljoen dollar (170 miljoen euro) bijeengebracht voor de rebellen. De opstandelingen zeggen echter dat ze dringend 2 tot 3 miljard dollar (1,4 tot 2 miljard euro) nodig hebben. Alleen deze maand kunnen ze nog voedsel, medicijnen en salarissen betalen, zei een woordvoerder.

Frattini zei verder dat er binnen enkele weken een staakt-het-vuren kan worden bereikt in Libië tussen de rebellen en de legermacht van Kadafi. Die zou dan moeten vertrekken, aldus de bewindsman. Ook een woordvoerder van de Nationale Overgangsraad zei te verwachten dat er binnen enkele weken een bestand is.

Aan de top in Rome namen onder meer Frankrijk, de Arabische Liga en de Verenigde Staten deel. Clinton heeft gezegd de bevroren tegoeden van Kadafi te willen gebruiken om het fonds te financieren. zou naar schatting ruim 20 miljard euro aan bevroren tegoeden hebben in de Verenigde Staten.

De ministers in Rome spraken ook over de volgende top van de contactgroep voor Libië, de landen die betrokken zijn bij de oorlog tegen Kadafi. Die conferentie is in de Verenigde Arabische Emiraten. Wanneer de top wordt gehouden, is nog niet bekend. Het wordt de derde bijeenkomst over Libië.

De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Hillary Clinton (L) en de Italiaanse premier Berlusconi tijdens de Libië-top in Rome.Beeld epa
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden