Libië laat VN hulp verlenen in Misrata

De Verenigde Naties mogen meer humanitaire hulp verlenen in Libië. Volgens VN-topman Ban Ki-moon gaan ze onder meer hulp verstrekken aan de hoofdstad Tripoli. Volgens een woordvoerder van de Libische regering, Moussa Ibrahim, is ook afgesproken dat er een humanitaire corridor komt naar de stad Misrata, 200 kilometer van Tripoli.

Door de gevechten tussen regeringstroepen en opstandelingen is Misrata opgedeeld in een oostelijk en een westelijk deel. De frontlinie verplaatst zich dagelijks. "De overeenkomst voorziet in een veilige doorgang voor mensen die Misrata willen verlaten en in hulpverlening, het brengen van voedsel en medicijnen", aldus Ibrahim. Internationale hulporganisaties krijgen vrijelijk toegang tot de stad en er wordt gezorgd dat basisvoorzieningen, zoals elektriciteit en water in orde zijn.

Ban riep de Libische strijdkrachten op tot een staakt-het-vuren. "Gezien de enorme schaal van deze crisis en het feit dat er nog steeds wordt gevochten, is het absoluut noodzakelijk dat de Libische autoriteiten stoppen met vechten en stoppen met het doden van mensen." Volgens de VN-chef hebben tienduizenden mensen hulp nodig.

Verslaggevers melden dat de bevolking van Misrata boos en diep gefrustreerd is over het uitblijven van bescherming. "Het is een schande voor de westerse landen", zei een van de artsen in het ziekenhuis van Misrata tegen The New York Times. De Navo, die de militaire inzet in Libië coördineert, verdedigt zich door te zeggen dat de VN-resoluties over Libië de inzet van grondtroepen niet toestaan. Sluipschutters of verdekt opgestelde tanks of raketinstallaties van de pro-Kadafi troepen zijn vanaf de lucht nauwelijks te treffen, zeker niet zonder zelf burgerdoden te maken.

De Britse premier Cameron zei zondag dat die beperkingen terecht zijn, maar dat ze de Libië-operatie wel bemoeilijken. In de Veiligheidsraad zullen landen als Rusland en China niet bereid zijn de bevoegdheden van de internationale coalitie uit te breiden. Cameron zei dat de opstandelingen geen militaire steun krijgen, maar wel hulp bij het opzetten van een overgangsraad en concrete zaken als kogelvrije vesten en communicatieapparatuur.

In Misrata zijn de gevechten het hevigst, maar ook de stad Ajdabija in het oosten ligt geregeld onder raketvuur. De coalitie probeert de zware wapens en commandocentra van Kadafi te bombarderen, onder meer bij Tripoli en Sirte.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden