Libertas werd politiek en financieel debacle

Declan Ganley had kandidaten in zestien landen, maar haalde alleen in Frankrijk een zetel. ( FOTO AFP) Beeld
Declan Ganley had kandidaten in zestien landen, maar haalde alleen in Frankrijk een zetel. ( FOTO AFP)

Het experiment met de pan-Europese partij Libertas is geëindigd in chaos. Kandidaten blijven achter zonder zetels, maar met schulden.

De eurosceptische droom van de Ier Declan Ganley en zijn Europese partij Libertas is in duigen gevallen. Niet alleen won Libertas tijdens de Europese verkiezingen alleen in Frankrijk één zetel, ook in zijn eigen Ierland kreeg Ganley geen poot aan de grond: nul zetels in het eigen kiesdistrict in Noordwest Ierland.

Nu lijkt ook zijn reputatie aan gruzelementen te vallen, na klachten van zijn ’pan-Europese’ kandidaten dat zij weinig of geen geld voor hun campagne hebben gezien.

Vorig jaar was Ganley de man achter het Ierse ’nee’ tegen het Verdrag van Lissabon. Na dit succes besloot de multimiljonair werk te maken van zijn anti-Europese standpunt tijdens de verkiezingen van begin juni. In zestien lidstaten vergaarde hij kandidaten om de boodschap te verkondigen: ’Brusselse bureaucraten’ brengen de democratie in Europa in gevaar, de burger moet weer zeggenschap krijgen over Europa. 53 procent van de Ieren vond het wel wat, bleek bij het referendum over het hervormingsverdrag in juni 2008.

Vanaf het begin van zijn politieke loopbaan was Ganley omstreden. Het begon al bij zijn nationaliteit: was hij nu Iers of Brits? Zijn ouders waren Ierse immigranten in Groot-Brittannië; hijzelf werd in 1968 geboren in Londen, en werd in 2006 officieel Iers staatsburger, bleek na enig gegrasduin door de pers.

Zijn curriculum vitae is duizelingwekkend: van jonge turfsteker in Ierland, via medewerker bij een verzekeringsmaatschappij, tot aluminium- en houtkoning in de toenmalige Sovjet-Unie. Ganley beheerde kabelnetwerken in Bulgarije en breedband in België, en adviseerde de Letse regering. Of dit van-krantenjongen-tot-miljonairverhaal op waarheid stoelt wordt nu betwijfeld, onder meer door de Ierse staatssecretaris voor Europese zaken Dick Roche. Hoe geloofwaardig is het dat een twintigjarige Ier/Brit de grootste houthandelsonderneming had in communistisch Rusland, aldus Roche – fel tegenstander van Ganley – deze week. Hoe groot het blufvermogen van de Ier is, bleek toen Estse en Bulgaarse ’lijsttrekkers’ voor Libertas meldden dat ze helemaal geen kandidaat waren. Wel kreeg Ganley alle steun in Polen, onder meer van ex-president Lech Walesa.

Het lijken juist Ganley’s euro’s te zijn –al dan niet vergaard in de Russische bossen– die zijn positie in eigen land verzwakten. De Ieren hebben het niet meer zo op multimiljonairs sinds hun florerende economie door de kredietcrisis in elkaar plofte.

Bovendien rezen er vanaf dag één van Ganley’s anti-Brusselse veldtocht twijfels of hij de campagne volgens de regels zou financieren. De Nederlandse lijsttrekker van Libertas, Eline van den Broek, weet niet of ze haar campagnegeld nog krijgt. Met haar wachten kandidaten in Spanje, Portugal en Frankrijk op door Ganley toegezegde fondsen. In Nederland gaat het om 350.000 euro, in Spanje om een kleine vier miljoen.

Ganley en het partijbestuur in Brussel doen er het zwijgen toe. De zakenman is pal na de slechte uitslagen uit de politiek gestapt: „Ik moet weer aan het werk”, zei hij.

(Trouw) Beeld AFP
(Trouw)Beeld AFP
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden