Liberia is vanaf vandaag ebolavrij

West-Afrikaans land viert bescheiden feestje. Scherpe voorzorgsmaatregelen blijven gelden

9 mei, vandaag dus, is een magische datum voor Liberia. Als er op het laatste nippertje geen nieuwe gevallen meer worden geconstateerd, is het land per vandaag officieel ebolavrij.

Het laatste Liberiaanse ebolaslachtoffer, een vrouw uit de hoofdstad Monrovia, stierf op 27 maart. Dat was vannacht om 00.00 uur 42 dagen geleden. 42 dagen is twee keer de incubatietijd van ebola, de termijn die de Wereldgezondheidsorgnisatie (WHO) aanhoudt om een land ebolavrij te verklaren.

Als alles goed gaat, gebeurt dat vandaag tijdens een bescheiden ceremonie in het ebolacommandocentrum in Monrovia.

Al blijft Liberia op zijn qui vive. In buurlanden Guinee en Sierra Leone -- de landen in West-Afrika waar een werkelijke ebola-epidemie uitbrak - zijn in de week van 3 mei nog negen nieuwe gevallen vastgesteld. Het dodelijke virus is de regio dus nog niet uit. In totaal zijn er sinds de uitbraak van de epidemie ruim 26.600 mensen met ebola besmet, van wie er meer dan 11.000 zijn overleden. In Liberia vielen de meeste slachtoffers: 4716 van de 10.465 geïnfecteerden zijn er gestorven.

En er zijn meer zorgen. Grote vaccinatieprogramma's, bijvoorbeeld tegen polio en de mazelen, zijn vorig jaar allemaal opgeschort. Alle menskracht en materiaal was nodig om ebola te bestrijden. Bovendien wilden overheden geen grote groepen mensen samenbrengen; ebola wordt eenvoudig overgedragen via lichamelijk contact. Kinderen oproepen om prikken te komen halen, was dus geen goed idee.

"De onderbreking van Liberia's vaccinatieprogramma slaat een alarmerend gat in de weerstand (van de bevolking, red.) en zorgt voor een groter aantal kinderen dat bevattelijk is voor besmetting", aldus minister Gwenigale van gezondheid. Om een ramp na de ramp te voorkomen - een massale uitbraak van andere dodelijke ziekten - is Liberia gisteren begonnen met een campagne om 600.000 kinderen alsnog in te enten. Dat moet in een week tijd gebeuren.

Omdat nog altijd het risico bestaat dat ebola de grens van Sierra Leone of Guinee oversteekt, gelden er scherpe voorzorgsmaatregelen, meldt de WHO. Van alle kinderen wordt de temperatuur gemeten - verhoging kan op ebola duiden - en degenen die de prikken zetten, trekken voor elk kind nieuwe handschoenen aan.

Ouders staan niet per se te trappelen om hun kind te laten inenten. Er is groot wantrouwen, mensen meden klinieken en ziekenhuizen tijdens de ebola-epidemie uit angst juist daar besmet te raken. De overheid en de WHO zetten traditionele en religieuze leiders en vrouwengroepen in om ouders over te halen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden