'Liberalisering postmarkt was terecht'

Demissionair minister van economische zaken Maria van der Hoeven. (ANP) Beeld
Demissionair minister van economische zaken Maria van der Hoeven. (ANP)

Minister Maria van der Hoeven van Economische Zaken heeft er geen spijt van dat er in Nederland is gekozen voor een liberalisering van de postmarkt. Ook niet nu TNT Post, mede als gevolg daarvan, 11.000 banen moet schrappen.

Dat zei de bewindsvrouw dinsdag tijdens een rumoerig debat over de postmarkt.

Maandag werd bekend dat TNT Post de komende jaren afscheid neemt van duizenden postbodes. Het concern gaat verder met postbezorgers, die minder uren per week zullen werken. Volgens het bedrijf zijn de maatregelen nodig omdat de volumes op de postmarkt teruglopen. Dat komt vooral doordat mensen vaker digitaal postzaken doen. Maar TNT heeft ook last van nieuwkomers op de postmarkt die bezorgers tegen lagere tarieven laten werken.

Met de kennis van nu zou Van der Hoeven de postmarkt opnieuw liberaliseren, zei ze in antwoord op een vraag van PVV-Kamerlid Roland van Vliet. Maar wel onder twee belangrijke voorwaarden, waaraan op dit moment volgens haar ook is voldaan. Zo pleit ze voor een gelijk speelveld, ofwel dat ook in andere Europese landen de postmarkt wordt vrijgegeven. Ze gaf aan dat op straffe van boetes omringende landen uiterlijk op 1 januari 2011 over de brug moeten komen.

Ten tweede wil ze dat fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden zijn gegarandeerd. „Een die borgen we ook”, aldus de minister. Daarmee doelde Van der Hoeven op de bepaling dat nieuwkomers in 2012 minstens 80 procent van de postbezorgers in vaste dienst moet hebben. Deze regels gold destijds als stok achter de deur voor fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden.

Minister Piet Hein Donner van Sociale Zaken en Werkgelegenheid zei tijdens het debat dat dit zogenoemde ingroeimodel gewoon van kracht is en nageleefd zal worden. Eerder lieten nieuwkomers als Sandd en SelektMail weten dat als hen dergelijke verplichtingen worden opgelegd, ze het loodje leggen.

Met de toezegging van Donner toonde een deel van de Kamer zich enigszins tevreden. Maar van verschillende kanten klonken ook oproepen dat de minister beter zijn best zou moeten doen om het personeel van TNT te helpen.

Donner wees echter op de verslechterde omstandigheden op de postmarkt en zei verder dat er voor personeel goed wordt gezocht naar ander werk. Ook wees hij erop dat het stadium van gedwongen ontslagen pas aanbreekt over een paar jaar. „Ik heb een goede hoop dat tegen die tijd de arbeidsmarkt zodanig is, dat er weer een gillende behoefte is aan werknemers.”

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden