Liberale FDP verrast in verkiezingen deelstaten

Van onze correspondente BERLIJN - De liberale FDP is de verrassende winnaar geworden van de verkiezingen in drie Duitse deelstaten. Daarmee heeft de regeringscoalitie in Bonn zich onverwacht versterkt.

Hoewel de prognoses zeer somber waren voor de FDP en het denkbaar was dat de liberalen niet meer in Rijnland-Palts, Baden-Württemberg en Sleeswijk-Holstein zouden terugkeren, hebben ze hun positie overal versterkt. Tegelijk hebben de christen-democraten (CDU) overal een paar procent winst geboekt. CDU-partijsecretaris Peter Hintze in Bonn reageerde uiterst tevreden met de uitslag: “De SPD stelde de mogelijkheid van een rood-groene coalitie voor. De kiezers hebben echter massaal voor ons gekozen.”

De SPD boekte aanzienlijke verliezen, in Sleeswijk-Holstein verloren de socialisten zelfs zes procent. Toch reageerde SPD-partijmanager Franz Müntefering in Bonn tevreden: “Er is niets veranderd, de uitslagen zijn bevredigend. In de laatste jaren waren we er veel slechter aan toe in de prognoses. We hebben afstand gehouden van de CDU en blijven in twee deelstaten zelfs boven de veertig procent.”

De SPD, die in Sleeswijk-Holstein de absolute meerderheid houdt, heeft veel stemmen verloren aan de Groenen. Deze zal nu voor het eerst in Sleeswijk-Holstein in het parlement vertegenwoordigd zijn. Ook in de andere twee deelstaten scoorden de Groenen enkele procenten winst. De extreem-rechtse Republikaner, die bij de vorige verkiezingen met bijna 11 procent in het parlement van Baden-Württemberg werd gekozen, moest 1,2 procent afstaan. Ze blijven in deze zuidelijke deelstaat echter met ruim negen procent van de partij. Ook gaven de prognoses, net als bij de FDP, een scheef beeld. Ze voorspelden dat de Republikaner van het politieke toneel zou verdwijnen.

In Rijnland-Palts hebben de regerende partijen SPD en FDP aangekondigd dat ze samen verder willen gaan. In Baden-Württemberg zal de CDU/SPD-coalitie worden afgelost door een samenwerking tussen FDP en CDU. Bovendien legt de fractievoorzitter van de SPD, Dieter Spöri, zijn partijleiderschap neer. Spöri was in hoge mate verantwoordelijk voor de verkiezingscampagne van zijn partij in Baden-Württemberg. Hij lokte kiezers met een campagne tegen de Europese monetaire unie. Bovendien hoopte hij aanhang te vinden door een immigratiestop te eisen voor honderdduizenden zogeheten volksduitsers die het recht hebben vanuit Rusland naar Duitsland terug te keren. Beide verkiezingsthema's maakten Spöri binnen zijn eigen partij - en kennelijk ook bij de kiezers- impopulair.

Gisteravond laat bestond nog een kleine kans dat de uiterst rechtse partij Duitse Volksunie (DVU) alsnog de kiesdrempel in Sleeswijk-Holstein zou halen. De officiële uitslagen bij zulke partijen wijken nogal eens af van de scherpste enquêtes omdat de mensen die op zulke partijen stemmen, daar niet eerlijk voor uit komen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden