Libelle-lezers wisten al lang dat Rutte ook van popmuziek houdt

Terwijl menig VVD'er vandaag met klamme handen het tweede rapport van de commissie-Oosting over de Teevendeal afwacht, heeft SP-leider Emile Roemer heel andere kopzorgen: zal hij erin slagen de harten van Libelle-lezers te veroveren?

Vanmiddag om half twee is zijn kans. Dan zal de voorman zich onderwerpen aan de vragen van columniste Ebru Umar én lezers op de zomerweek van het vrouwenblad op het Almeerderstrand.

We tekenden het hier al eerder op: de band tussen politici en damesbladen is ijzersterk. Dat bewijst de Margriet van afgelopen najaar met premier Rutte als gasthoofdredacteur, maar ook het Libelle-festival. Sinds jaar en dag is dat een populaire stek voor politici, zeker met een stembusgang in het verschiet. Zo klommen in aanloop naar de Europese verkiezingen van 2014 onder anderen Mark Rutte en de ministers Jeroen Dijsselbloem en Jeanine Hennis op het podium.

I love you

Wie er destijds bij was, zal niet hebben opgekeken van Ruttes recente bezoek aan het concert van De Toppers. Sceptici hielden het niet voor mogelijk dat deze fan van Schubert, Brahms en Bach óók van laagdrempelige popmuziek kan houden en vermoedden politiek-strategische motieven. Op het Libelle-feestterrein bewees Rutte al het tegendeel. Toen zangeres Pien Ankerman 'Hello' van Lionel Richie inzette, sloeg hij zijn arm om haar heen, deinsde mee op zijn barkruk en zong het 'I love you' perfect getimed en vol overgave in haar richting, gevolgd door een kus.

Op de blog van Ankerman valt te lezen dat ze eigenlijk nog grootsere plannen had: tijdens het intermezzo was ze graag aan het stijldansen geslagen met de premier. "Ik peins er niet over! Er zijn camera's bij!", zou Rutte hebben gezegd. Een reactie die helemaal past bij het mediabewuste beeld dat NRC Handelsblad vorig jaar na uitgebreid antropologisch onderzoek schetste van Rutte. Likkend aan een ijsje laat hij zich liever niet vastleggen, met een haarnetje op evenmin. In Groningen was hij vorig jaar echter de klos. Door een uitgelopen programma kwam hij pas rond etenstijd aan bij Friet van Piet. Met een grimas beet hij in de eierbal. Flits!

Zo bezien waren Ruttes glitterstrik en glitterbretels bij De Toppers al heel gewaagd. VVD-Kamerlid Malik Azmani ging met zijn gouden pak en bonte zonnebril een stuk verder, net als fractievoorzitter Halbe Zijlstra met wijd regenboogoverhemd. Maar goed, de voormalig staatssecretaris van cultuur kon de afgelopen jaren ook al volop inspiratie opdoen. Bij de laatste drie edities van de concertreeks was hij steevast aanwezig, steeds op uitnodiging van zanger René Froger.

Na enig aandringen mocht Rutte dit jaar ook mee met de fractie, vertelde hij. "Ik had al een paar keer gehint. Geen enkele reactie. Dus heb ik dat wat serieuzer aangepakt en dat leidde met enige irritatie tot de uitnodiging dit jaar." Campagnestrategie? "Wij zijn VVD'ers. Wij vinden het leuk om naar dat soort dingen toe te gaan."

Leuke meneer

Terug naar de Libelle-zomerweek. Ook dit jaar verbloemt de gastenlijst niet dat er verkiezingen in aantocht zijn. Deze week komen naast Roemer ook Sybrand Buma (CDA), Jesse Klaver (GroenLinks), Gert-Jan Segers (ChristenUnie), Lodewijk Asscher (PvdA), Marianne Thieme (Partij voor de Dieren), Fleur Agema (PVV) en Kamervoorzitter Khadija Arib langs. Stellen ze zich net zo meegaand op als de premier, dan levert dat ongetwijfeld memorabele beelden op. En sympathie. Bij zangeres Ankerman steeg de 'leuke meneer' na het duet 'zomaar weer in mijn achting'.

zij Kregen ook kaarten voor De Toppers:

1.Mona Keijzer (CDA)

2.Reinette Klever (PVV)

3.Liesbeth van Tongeren (GroenLinks)

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden