Libanons president Lahoud raakt geïsoleerd

De veiligheidschef, Moustafa Hamdan, krijgt als hoofd van dePresidentiële Garde zijn orders direct van de president. Hij werdafgelopen weekeinde samen met drie andere pro-Syrische generaals in staatvan beschuldiging gesteld voor de moord op Hariri, nadat een onderzoeksteamvan de VN onder leiding van de Duitser Mehlis hun betrokkenheid hadvastgesteld. Er worden meer aanhoudingen verwacht.

Lahoud, zelf ook pro-Syrisch, heeft al laten weten dat hij ongeacht deuitkomsten van het onderzoek niet zal aftreden. Steeds meer politicibeschuldigen Lahoud er echter openlijk van dat hij geprobeerd heeft hetwerk van de onderzoekscommissie te ondermijnen, en veel Libanezen denkendat Lahoud zelf de order heeft gegeven om Hariri, met wie hij het bijzonderslecht kon vinden, op te laten blazen. Lahouds isolement is sinds zaterdagversterkt, toen het Libanese kabinet besloot niet langer meer bij depresident te vergaderen.

,,Het is een duur jaar geweest, dat extra jaar van Lahoud", melddeDruzenleider Walid Joumblatt cynisch. Lahoud was vorig jaar november aanhet eind van zijn termijn, maar wist met hulp van Syrië er drie jaar aantoe te voegen. De VN spraken zich er destijds tegen uit, en Hariri, toenpremier, nam ontslag.

Van de toch al niet overweldigende populariteit van de president isniets meer over. In talrijke grappen wordt het spreekwoordelijke dommeblondje verwisseld met Lahoud, of wordt hij afgeschilderd als een ijdeleman die ligt te zonnebaden. Er is daarnaast leedvermaak over de ooit zomachtige generaals: ,,Midden in de nacht van hun bed gelicht, net zoals zijhet jarenlang hebben laten doen. Fantastisch!", meent Amal, serveerster inBeiroet.

Nizar Azar, student politicologie, denkt dat het slechts een kwestie vandagen is voor Lahoud opstapt: ,,Op AUB (de Amerikaanse universiteit inBeiroet) hebben we gewed. Ik heb op tien dagen gegokt. Tegen die tijdhebben ze die lui wel aan het praten hebben gekregen."

De website van de president www.presidency.gov.lb houdt zich opmerkelijkstil. Je kunt er Lahouds speeches lezen, maar die van de laatste paarmaanden, waarin hij zich in allerlei bochten probeerde te wringen over demoord van Hariri, staan er niet bij. Het gastenboek mag je nog wel tekenen,maar inzien is niet meer mogelijk.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden