Libanon vraagt internationale steun

(Novum/AP) - De Libanese regering heeft maandag, een dag nadat een bomaanslag in het zuiden van het land het leven kostte aan zes UNIFIL-militairen, de hulp ingeroepen van de internationale gemeenschap en gevraagd te voorkomen dat Libanon en de landen in de regio in chaos verzanden.

De aanslag van zondag was een aanval op de veiligheid en stabiliteit van Libanon en een provocatie aan het adres van de internationale gemeenschap, aldus een verklaring van het kabinet. "We vragen de internationale gemeenschap om hulp, omdat het niet toelaatbaar is dat Libanon er alleen voorstaat", zei minister van informatie Ghazi Aridi.

De slachtoffers van de bomaanslag zijn drie Colombiaanse en drie Spaanse soldaten. Twee soldaten raakten ernstig gewond. De guerrillabeweging Hezbollah veroordeelde de aanslag, die werd gepleegd tussen de dorpen Marjayoun en Khiam. Hezbollah staat op goede voet met UNIFIL, dat na de oorlog van vorig jaar zomer tussen Israël en Hezbollah werd versterkt. Ook Syrië veroordeelde de aanslag.

De VN-Veiligheidsraad sprak maandag in een verklaring zijn afschuw uit over de 'terroristische aanslag' op de militairen. Ook secretaris-generaal Ban Ki-Moon van de VN liet via zijn woordvoerster weten de aanslag te veroordelen. Hij benadrukte het belang van de UNIFIL-missie voor de stabiliteit van het gebied. UNIFIL-bevelhebber Claudio Graziano zei dat de aanslag het ernstigste incident was sinds het einde van de oorlog in Libanon en beloofde dat UNIFIL zich meer dan ooit voor de missie zal inzetten.

UNIFIL bestaat momenteel uit dertienduizend militairen uit dertig landen. Samen met het Libanese leger bewaakt de in 1978 gevormde vredesmacht het gebied langs de grens met Israël.

Eerder deze maand verschenen in de pers berichten dat aan Al-Qaida gelieerde militanten aanslagen wilden plegen op UNIFIL. Dat zou naar voren zijn gekomen tijdens politieverhoren. Ook heeft de groep Fatah Islam, die in het Palestijnse vluchtelingenkamp Nahr el-Bared bij Tripoli in het noorden van het land strijd levert met het Libanese leger, gedreigd de strijd uit te breiden naar andere delen van het land.

Maandag nog kwamen twee soldaten in Nahr el-Bared om bij gevechten met de groep. Kort na de oorlog tussen Israël en Hezbollah trok de nummer 2 van Al-Qaida, Ayman al-Zawahri, in video-opnamen van leer tegen UNIFIL.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden