Libanon / Ricardo blijft ’heel koel’ onder bommen op z’n vakantieadres

Nog niet alle Nederlanders die weg willen uit Libanon, zijn geëvacueerd. Olga de Krieger probeert haar tienerzoon weg te krijgen uit een Zuid-Libanees grensdorp dat onder vuur ligt.

Slapen doet de Rotterdamse Olga de Krieger ’weinig’ sinds het begin van de vijandelijkheden in Libanon, telefoneren des te meer. Wat een vakantiebezoekje had moeten zijn van haar dertienjarige zoon aan zijn Libanese vader werd een nachtmerrie.

Op elf juli reisde Ricardo met zijn vader George, diens huidige vrouw en hun zoontje naar familie in Aïn Ebel, in zuidelijk Libanon. De volgende ochtend begonnen de Israëlische bombardementen op Hezbollah-doelen in het grensgebied. Sindsdien is Aïn Ebel, een christelijke enclave in sjiitisch gebied, afgesneden van de buitenwereld. De Krieger: „Toen ik meteen de Nederlandse ambassade belde, riep die: ’Waarom komen jullie niet naar Beiroet?’ Maar dat kon al niet meer.”

Via e-mail en mobiele telefoon houdt ze contact met haar zoon en haar ex-man, die ook de Nederlandse nationaliteit bezit. Tegelijk bestookt ze de Nederlandse en Franse ambassade in Beiroet en het ministerie van buitenlandse zaken met telefoontjes om haar verwanten weg te halen. Maar de situatie is te gevaarlijk, ziet ze ook zelf. Gisteren veroverden Israëlische troepen het sjiitische dorp Bint Jbeil, vlak bij Aïn Ebel. ,,De situatie is alleen maar gevaarlijker geworden. Het is echt een hel. Behalve zondag. Toen was het rustig, maar deed niemand iets.”

Een plan om het gezin samen met enkele Franse kinderen uit Aïn Ebel per helikopter over te brengen naar de Zuid-Libanese havenstad Tiroes, moest worden afgeblazen vanwege de aanhoudende gevechten. Daar lag een Frans marinevaartuig met ruimte voor evacués.

Eerst waande De Krieger haar zoon nog veilig in een christelijk dorp zonder Hezbollah-kantoor. Dat is een illusie gebleken. Gisterochtend lag Aïn Ebel onder vuur, mogelijk van Hezbollah-strijders. Het gezin heeft onderdak gevonden bij een oom, nadat achtereenvolgens hun gastadres, het huis van oma en het huis van de buren door granaatinslagen waren beschadigd. Ricardo blijft er desondanks ’heel koel, héél koel’ onder. ,,Al kan dat een uitgesteld trauma zijn, maar dat zien we dan wel weer als hij veilig thuis is.”

De aftocht zal diplomatiek moeten worden geregeld, denkt De Vlieger. Buitenlandse Zaken heeft contact opgenomen met Unifil, dat echter machteloos is in het huidige oorlogsgeweld. Onderzocht wordt of het gezin, dat ook Nederlandse paspoorten bezit, via Israël geëvacueerd kan worden.

www.trouw.nl/libanon

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden