Libanon prijst Hezbollah de hemel in

Israël en Hezbollah ruilden gisteren gevangenen uit. Enkele tientallen van hen werden als helden ontvangen op het vliegveld bij de Libanese hoofdstad Beiroet.

BEIROET - Wie gisteren vanaf de Libanese luchthaven richting Beiroet reed, zou makkelijk kunnen denken dat Libanon een uiterst populaire president heeft. Spandoeken langs de weg loven 'Onze leider die ons heeft bevrijd uit Israëlische gevangenschap' en overal hangen posters. Maar het hoofd dat daarop prijkt is niet van de president, maar van de leider van de sjiitische beweging Hezbollah, sjeik Hassan Nasrallah. ,,Hassan is onze held'', roept een oude man als hij een televisiecamera ontwaart.

De posters, vlaggen, versieringen, en zelfs een drumband zijn onderdeel van een 'heldenontvangst', want Hezbollah heeft ervoor gezorgd dat gisterochtend 23 Libanezen werden vrijgelaten uit Israëlische gevangenissen. Zij zijn onderdeel van een grote groep gevangenen -436 in totaal, het merendeel Palestijnen- die zijn geruild voor een Israëlische zakenman en de stoffelijke resten van drie Israëlische militairen. Ook droeg Israël de stoffelijke resten van 59 Libanese strijders over.

Hezbollah werd de hele week al de hemel ingeprezen sinds het nieuws van de gevangenenruil naar buiten kwam. Televisie en kranten werden overstroomd met emotionele verhalen van moeders, echtgenotes en kinderen die nu eindelijk, na zoveel jaren, en dankzij Hezbollah, hun vader, broer of zoon weer te zien zouden krijgen. De dames in kwestie waren allen zwaargesluierd, en zonder uitzondering hing er in de huiskamer naast de foto van papa, die van de bebaarde en bebrilde Hassan Nasrallah.

Gisteren zag het letterlijk en figuurlijk zwart van de mensen op de weg naar de luchthaven. Via deze weg, die langs de door Hezbollah gedomineerde zuidelijke buitenwijken trekt, kwamen de ex-gedetineerden, van wie sommigen ruim 15 jaar in Israël vastzaten, terug naar huis. Hezbollah is met man en macht erop uit getrokken om deze gebeurtenis te vieren. De dames in zwarte chadors rechts, de mannen in zwarte militaire kledij links.

De niet-sjiitische Libanezen blijven tamelijk laconiek onder het Hezbollah-feest. Toch is het niemand ontgaan dat de Libanese regering -wederom- de grote afwezige is. Toen Israël zich in 2000 uit Zuid-Libanon terugtrok was dat niet vanwege acties van het Libanese leger, maar van Hezbollah. En nu zorgt Hezbollah voor de uitwisseling. De boodschap is duidelijk: Hezbollah zorgt voor zijn mensen, de Libanese regering niet.

De regering trachtte zich in de overwinningsroes te mengen door voor de camera het voltallige kabinet handen te laten schudden met de 23 ex-gevangenen. Aanvankelijk was dat gepland in het presidentiële paleis, maar daar stak Hezbollah een stokje voor. President Lahoud moest maar naar het vliegveld komen.

Libanezen zijn zich bewust van de ironie van de zaak. ,,Ik ben helemaal niet voor Hezbollah, maar de regering heeft hier werkelijk niets aan bijgedragen, en nou staan ze daar te pronken met andermans veren'', zegt lerares Hadile Fawaz bijvoorbeeld.

Behalve Hezbollah staan ook de Palestijnen, en de Libanese Communistische Partij met delegaties langs de weg. De Palestijnen kunnen hun lof voor Nasrallah niet op. ,,Die man heeft meer voor ons gedaan dan welk andere Arabische leider dan ook'', roept er één. De LCP wacht op Anwar Yassine, de enige niet-Hezbollah die bij de Libanese ruil zat. Ruim honderd partijleden lopen met rode T-shirts met foto's van Yassine, die op zijn beurt weer een T-shirt van Che Guevera draagt.

Terwijl de vrijgelaten gevangenen een ontvangst krijgen waar menig hoogwaardigheidsbekleder jaloers op mag zijn, rijst de vraag wat Hezbollah nu gaat doen. Hezbollah heeft altijd gezegd te vechten om de Israëlische soldaten uit Libanon te krijgen en de Hezbollah-gevangenen te bevrijden. Nu beide doelen zijn bereikt, is het interessant om te zien wat de volgende officiële doelstelling wordt. Volgens Nasrallah is er echter niets veranderd. In een toespraak zei hij deze week dat er nog altijd Palestijnen in Israëlische gevangenissen zitten, en dat er nog steeds land wordt bezet.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden