Concessies

Libanese regering hervormt onder druk

Demonstranten in Jal el Dib. Premier Hariri heeft gezegd dat hij openstaat voor vervroegde verkiezingen. Beeld REUTERS
Demonstranten in Jal el Dib. Premier Hariri heeft gezegd dat hij openstaat voor vervroegde verkiezingen.Beeld REUTERS

Premier Hariri kondigt een reeks maatregelen aan om demonstranten tegemoet te komen. Is dat genoeg?

Libanon is al vijf dagen in de greep van massaprotesten. In verschillende steden in het land waren ook maandag honderdduizenden burgers op de been om hun onvrede te uiten over de politieke elite van het land. Op dezelfde dag maakte de Libanese regering bekend dat zij met nieuwe maatregelen komt om de demonstranten tegemoet te komen.

De protesten begonnen vorige week nadat de regering had gezegd belasting te willen heffen op het gebruik van de berichtendienst WhatsApp. Het intrekken van dat plan was niet voldoende om de demonstranten tevreden te stellen. Zij keren zich sindsdien tegen de algemene corruptie. De Libanese economie kampt met een lage groei en een hoge schuldenlast, en al jaren blijft een grote vuilniscrisis zich voortslepen.

De regering is begonnen met het doen van concessies, maar de vraag is of die voldoende zijn en op tijd komen. De regering van premier Saad Hariri heeft besloten het salaris van alle ministers te halveren. Veel indruk zal deze maatregel niet maken, want veel ministers zijn al rijk – premier Hariri is zelfs miljardair – en het salaris werd beschouwd als een extra zakcentje. De demonstranten eisen vooral dat er een einde komt aan de wijze waarop zij hun fortuin vergaren, namelijk door cliëntelisme.

Premier Hariri, die onlangs in verlegenheid werd gebracht nadat bekend werd dat hij 16 miljoen dollar had overgemaakt aan een Zuid-Afrikaans model, kondigde aan dat er geen nieuwe belastingen komen, en dat de Centrale Bank miljarden zal bijdragen aan het dichten van het overheidstekort. Ook wordt een aantal overheidsinstanties opgeheven, zoals het ministerie van informatie. De beruchte energiesector – Libanezen hebben dagelijks te maken met stroomonderbrekingen – wordt ook hervormd, en families in grote armoede krijgen hulp en een lening voor huisvesting.

Premier Hariri presenteerde zijn plannen als een ‘financiële coup’, en zei erbij dat geen enkele regering in Libanons geschiedenis zulke maatregelen heeft genomen. Maar tegelijkertijd toonde hij zich onzeker over hoe de demonstranten zijn plannen zullen ontvangen. “Ik ga jullie niet vragen om te stoppen met protesteren en het uiten van jullie woede. Dat besluit is aan jullie.” Toen Hariri zijn maatregelen bekendmaakte op televisie, riepen duizenden demonstranten in het centrum van Beiroet om de omverwerping van ‘het regime’.

De druk op de regering om op te stappen neemt toe en veel demonstranten eisen dat de dertigkoppige regering wordt vervangen door een kleine ploeg van technocraten, zonder banden met politieke partijen.

Premier Hariri heeft gezegd dat hij openstaat voor vervroegde verkiezingen. “We hebben jullie gehoord. Als vervroegde parlementsverkiezingen jullie eis is, dan is het jullie stem die beslist. Ik, Saad Hariri, sta aan jullie zijde in deze eis.”

President Michel Aoun liet weten de demonstranten ook te steunen, maar niet onvoorwaardelijk. “Wat er in de straten gebeurt, is een uiting van de volkspijn, maar het is een groot onrecht om iedereen te betichten van corruptie.” Hij zei voorstander te zijn van het opheffen van het bankgeheim voor de rekeningen van zittende en toekomstige ministers.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden