Libanese Hezbollah en Israël slaags: acht doden

De toestand in Libanon en het noorden van Israël liep gisteravond in snel tempo uit de hand. Er vielen minstens acht doden.

De Israëlische premier Benjamin Netanjahoe liet gisterenavond bombardementen uitvoeren op Beiroet. Het begon met bommen op een elektriciteitscentrale aan de rand van Beiroet, waardoor het zuiden van de Libanese hoofdstad in het donker kwam te zitten. Vier brandweerlieden, die probeerden het vuur te blussen, kwamen om. De bombardementen troffen ook bruggen aan de kustweg, en doelen vlakbij een hoofdkwartier van het VN-contingent.

Vervolgens zouden doelen in de stad zelf zijn aangevallen, maar tv-Beiroet opperde later dat het een sonisch 'bombardement' (veel lawaai, geen schade) zou kunnen betreffen.

Bij de Israëlische acties kwamen zeker nog twee andere Libanezen om het leven. In de Israëlische stad Kirjat Sjmona vielen twee doden bij raketbeschietingen vanuit Libanon. Eén persoon raakte levensgevaarlijk gewond. Demissionair premier Netanjahoe heeft zijn opvolger Ehoed Barak op de hoogte gesteld van de situatie, maar de beslissing tot de aanvallen zonder hem genomen. Barak is doende een regering te vormen. Tot hij daarmee klaar is, geldt Netanjahoe als de premier.

De snelle escalatie begon toen Israël eerder deze week een dorp in het zuiden van Libanon bestookte, waarbij een vrouw gewond raakte. De door Iran en Syrië gesteunde Hezbollah-militie antwoordde met raketten op het noorden van Israël. Hezbollah vuurde ook gisteren drie salvo's met Katjoesja-raketten af en bestookte Israël met mortiergranaten. Tal van Israëliërs vluchtten in auto's naar het zuiden van het land, anderen gingen de schuilkelders in. De Israëlische bommenwerpers bestookten naast Beiroet ook een elektriciteitscentrale in de Bekaavallei, die tegen Syrië aanligt. De situatie loopt uit de hand terwijl een Israëlisch-Syrische dooi ophanden leek.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden