Libanese groentencasserole

JANNY DE MOOR

Een schotel uit de Libanese groentekeuken 'alib-chodra'. Inderdaad: zonder vlees. Helemaal in de kookstijl van dit land, geïnspireerd door de vele vastengerechten van de grote gemeenschap Oosters orthodoxe christenen. Eigenaardig dat vegetariërs op internet zo klagen over het feit dat ze bij het bezoeken van een restaurant in Beiroet niets kunnen krijgen van hun gading. Ik heb dat wel anders meegemaakt. Neem bijvoorbeeld tabbouleh, de nationale veganistische salade gebaseerd op bulgur. Wie die ooit geproefd heeft komt er geheid op terug.

De Libanese keuken heeft mijns inziens de toekomst, want door het vernuftige gebruik van kruiden en specerijen merk je niet eens dat men het zó simpel houdt: weinig vlees, veel groenten en kruiden, weinig energieverbruik. Kortom, het soort keuken waar de moderne westerse wereld toch al naar op weg moet.

Aardig is dat de kaas - die nog steeds in Libanon en dus niet alleen op Cyprus wordt gemaakt - hier doordat hij is meegestoofd weer een heel ander effect sorteert dan wanneer hij wordt gegrild.

De olijfolie op matig vuur verhitten in een wok met anti-aanbakbekleding.

Gewassen aardappels, prei, aubergine, boontjes, knoflook en kaas in deze volgorde onder af en toe omscheppen toegedekt bakken tot de aardappels en de boontjes gaar zijn. Zout is niet nodig: die brengt de kaas mee.

Vlak voor serveren de tomaten erop strooien en de eieren erover schenken. Deksel erop en wachten tot de eieren zijn gestold. Garneren met muntblad.

Menusuggestie. Vooraf Libanese linzensoep, Shorbat adas: 1 gesnipperde halve ui glazig bakken in wat olijfolie, blikje linzen (circa 250 g uitlekgewicht) erbij met water aangevuld tot 750 ml; kort doorkoken, afschuimen. Pureren in blender of met staafmixer. Op smaak brengen met flink zwarte peper, komijnzaad en zout. Garneren met fijngesneden peterselie. Pitabroodjes erbij.

Na: peren, mandarijntjes, dadels of noten.

Ingrediënten voor 2 personen:

2 eetlepels olijfolie

geschilde vastkokende aardappels in schijfjes (naar behoefte)

1 prei in plakken

1 kleine aubergine in kwartplakken

125 -250 g haricots verts

1 teen knoflook, uitgeperst

125 g halloumi in blokjes

2 eetlepels grofgesneden tomaat op olie

2 eieren

heelgehouden kruizemuntblad

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden