Impasse

Libanese banken na weken weer open, ondanks politieke onrust

Demonstranten kamperen bij de ingang van een bank in Beiroet.
 Beeld AFP
Demonstranten kamperen bij de ingang van een bank in Beiroet.Beeld AFP

De vrees voor economische chaos in Libanon bleek onterecht. De politieke impasse is echter nog niet voorbij.

Voor het eerst in twee weken openden de banken in Libanon vrijdag hun deuren. De banken gingen dicht na het uitbreken van een van de grootste protesten in decennia. Honderdduizenden Libanezen demonstreerden tegen corruptie en de politieke elite en sindsdien is het economische leven verlamd.

Analisten waarschuwden dat veel Libanezen bij het openen van de banken mogelijk hun spaarrekeningen zouden leeghalen uit angst voor economische instabiliteit, maar uiteindelijk bleek de situatie mee te vallen. Er waren vrijdag geen enorme rijen te zien voor de banken in het centrum van Beiroet, en de ook in andere delen van de stad was er geen sprake van wanorde, ondanks dat de opening samenviel met de dag dat veel werknemers hun loon ontvangen.

Hoewel het economische leven weer langzaamaan op gang komt, is de politieke impasse nog altijd gaande. De pro-Saudische premier Saad Hariri kondigde deze week zijn vertrek en nieuwe verkiezingen aan, omdat hij naar eigen zeggen niet in staat was gebleken de crisis te beslechten. Hij hield ook de mogelijkheid open dat hij opnieuw als premier zal aantreden onder een nieuw kabinet.

President waarschuwt

President Michel Aoun heeft Hariri gevraagd om aan te blijven als waarnemend premier, en zei in een toespraak tot het volk dat ook hij voorstander is van verandering. “Ministers moeten worden gekozen op basis van hun kwaliteit en expertise, niet op basis van hun politieke voorkeuren”, aldus Aoun. Hij waarschuwde voor politieke en economische instabiliteit als er niet snel een nieuwe regering wordt samengesteld. Die moet volgens hem bestaan uit technocraten.

De pro-Iraanse Hezbollah-beweging waarschuwde aanvankelijk voor een burgeroorlog en zei informatie te hebben dat ‘buitenlandse ambassades’ de protesten hielpen aanwakkeren. De sjiitische beweging, die een belangrijke positie inneemt binnen de regering, wilde ook niet dat Hariri vertrok, omdat er anders een ‘politiek vacuüm’ zou kunnen ontstaan.

Hezbollah-leider Hassan Nasrallah schaarde zich gisteren echter achter de wensen van de demonstranten, en zei dat de nieuwe regering werk moet maken van de hervormingen. Volgens Nasrallah zou ‘het geduld en de alertheid’ van de demonstranten chaos hebben voorkomen. Nasrallah zei dat ‘zo snel mogelijk’ een regering gevormd moet worden, en dat ‘de nieuwe regering moet luisteren naar de eisen van de mensen die naar de straten zijn getrokken’.

Lees ook:

Libanon is klaar met de schatrijke politieke elite

Massale protesten leggen Libanon al een week plat. Het eens zo verdeelde land verenigt zich tegen een steenrijke politieke elite. ‘Alle politici moeten berecht worden.’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden